Endesa ha fet arribar una carta als municipis catalans, informant que han de fer-se càrrec del 50% del deute de les famílies que no hagin pogut pagar el rebut d’electricitat per trobar-se en situació de vulnerabilitat.
Per part seva, l’Ajuntament de Sant Feliu s’ha sumat a la iniciativa de creació d’un front comú amb la resta de municipis afectats per tal de consensuar una resposta conjunta i contundent “contra aquesta vulneració dels drets de la ciutadania”, tal com ho ha expressat l’alcaldessa de Sant Feliu de Llobregat, Lídia Muñoz.
La companyia elèctrica al·lega, en la missiva enviada als ajuntaments, que «Endesa n’assumirà el 50% restant. En cas contrari, ens veurem obligats a iniciar, a partir de l’1 d’octubre, els procediments de suspensió de subministrament establerts a la normativa», segons s’afirma a la carta. Una “amenaça”, que segons Muñoz, “afecta 116 famílies santfeliuenques i vulnera la Llei catalana 24/2015 de Lluita contra la pobresa energètica.”
Muñoz ha confirmat la seva assistència a la reunió convocada per l’alcalde de Terrassa, Jordi Ballart, juntament amb d’altres alcaldes i alcaldesses de Catalunya, es tractarà aquest tema. La reunió està prevista pel proper 5 de setembre, a les 11 hores, al Centre Cívic President Macià amb la pretenció “d’unir forces, per tal que no es deixin desemparades a moltes famílies que ho estan passant malament, a qui no deixarem soles”, ha sentenciat Muñoz.
L’alcaldessa també ha explicat que ha rebut una carta del Departament de Treball, Afers Socials i Famílies de la Generalitat, en la que informen que estudiaran jurídicament la carta d’Endesa per tal de donar suport i assessorament necessari en aquesta qüestió als consistoris. Així mateix, “proposen que mantinguem una coordinació i interlocució fluïda per tal que en tot moment no es vegin vulnerats els drets de les persones i famílies en situació de pobresa energètica, bo i recordant la plena vigència de la Llei 24/2015 que impedeix tallar el subministrament a les llars que disposen de l’informe pertinent d’exclusió residencial i vulnerabilitat energètica”, ha explicat l’alcaldessa, que s’ha compromès també a mantenir aquesta interlocució en tot moment.
Muñoz, finalment, ha manifestat que “situacions com aquesta refermen més que mai la necessitat urgent d’un operador energètic metropolità públic a l’abast de tota la ciutadania, així com de fomentar altres vies de consum d’energia que no passin per les grans companyies, i que alhora apostin per una energia neta i per l’eficiència energètica.”
Font: Aj. Sant Feliu de Llobregat