L’objectiu de l’acció era reduir el consum de bosses i envasos de plàstic en les compres

Es va dur a terme el passat mes de novembre amb el Gremi de Comerç i l’Ajuntament de Castelldefels

El grup ECOlògiCAP, impulsat pels professionals del CAP El Castell, va promoure lainiciativa per encoratjar els ciutadans de Castelldefels a reduir l’ús de bosses i envasos de plàstic durant les seves compres a les botigues del municipi, amb la col·laboraciódel Gremi de Comerç i l’Ajuntament. Durant la Setmana Europea de la Prevenció de Residus, celebrada entre el 16 i el 24 de novembre, els professionals del CAP van difondre entre els seus usuaris de forma personal, amb tríptics informatius i missatges audiovisuals a les pantalles del centre, la importància que té per a la salut i el medi ambient la reducció del consum de plàstic, concretament en les compres.

Per completar l’acció i gràcies a la col·laboració del Gremi de Comerç de Castelldefels i el consistori, totes les persones que van realitzar compres en alguna de les 46 botigues col·laboradores durant la Setmana Europea de la Prevenció de Residus portant la seva pròpia bossa o carmanyola reutilitzable van rebre un obsequi.

Ara, aquesta iniciativa és una de les 6 candidatures que l’Agència de Residus deCatalunya ha triat per presentar a l’XI edició del Premi Europeu de la Prevenció de Residus, concretament a la categoria Administracions. El premi distingeix les accions portades a terme en el decurs de la Setmana Europea del passat any, un total de 16.750 a tots els estats membres. Els guanyadors de les diferents categories es faran públics el 2 de juny en una cerimònia a Brussel·les.

El projecte ECOlògiCAP

El grup ECOlògicCAP va néixer l’any 2017 impulsat per l’equip de professionals delCAP El Castell de Castelldefels com un projecte orientat a la reducció del consum de plàstics i a la presa de consciència del seu impacte sobre la salut i el medi ambient.

En aquesta línia, el projecte té dues vessants. Una primera consisteix en la sensibilització del personal del CAP, un àmbit en què s’han aconseguit eliminar de forma gairebé total els gots de plàstic i les paletines –substituïts per tasses i culleretes- per al cafè, així com les bosses de plàstic no reutilitzables, entre d’altres canvis quehan consolidat un canvi d’hàbits entre els professionals del centre en base a les 4 “R”:rebutjar, reduir, reutilitzar i reciclar.

La segona vessant s’adreça directament a la conscienciació de la ciutadania sobre elsbeneficis per a la salut i el medi ambient que suposa reduir el consum dels plàsticsd’un sol ús, així com la difusió de totes les alternatives que tenim al nostre abast. En aquest sentit, s’han dut a terme xerrades als mitjans de comunicació locals, difusió de consells i missatges a través de les xarxes socials i accions coordinades directament amb la comunitat com ara la recollida de residus a la platja. Es tracta d’un seguit d’accions que promouen el canvi d’hàbits entre la població. És en aquest àmbit de sensibilització ciutadana en el qual s’emmarca de ple la iniciativa que ara participa en la convocatòria del Premi Europeu de la Prevenció de Residus.

La Direcció d’Atenció Primària (DAP) Costa de Ponent

La DAP Costa de Ponent ofereix serveis de salut de qualitat, resolutius i propers a la ciutadania a les comarques del Baix Llobregat, l’Alt Penedès i el Garraf, i a l’Hospitalet de Llobregat. Està formada per tres serveis d’atenció primària (SAP): Delta delLlobregat, Baix Llobregat Centre i Alt Penedès–Garraf–Nord. Inclou 70 centres d’atenció primària. Dona cobertura a més d’1,2 milions de persones de 68 municipis, d’una extensió total de 1.400 km2. La DAP Costa de Ponent, l’Hospital Universitari de Bellvitge i l’Hospital de Viladecans formen la Gerència Territorial Metropolitana Sud de l’ICS.

Font: Àmbit d’Atenció Primària Costa de Ponent Institut Català de la salut.

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here