La 25a Nit de les Telecomunicacions i la Informàtica ha premiat la trajectòria del conseller delegat de Cellnex Telecom, Tobías Martínez, i l’emprenedoria de la fundadora de SocialCar, Mar Alarcón. Organitzada per l’Associació Catalana d’Enginyers de Telecomunicació (Telecos.cat) i el Col·legi Oficial d’Enginyeria en Informàtica de Catalunya (COEINF), la gala també ha reconegut la tasca d’Anna Benavent a la Corporació Sanitària Parc Taulí, el talent de David Riudor, Carlos Rodríguez i Gabriel Esteban, els joves fundadors de l’app Goin, i el compromís social del projecte Edulab al Cititab de Cornellà. Finalment, la cerimònia ha guardonat la secció ‘Dígits i andròmines’ del diari Ara amb el premi a la Comunicació i Divulgació de les TIC.
Tobías Martínez, Mar Alarcón i Anna Benavent, premiats
Un jurat format per professionals i autoritats de reconegut prestigi ha decidit atorgar el Premi d’Honor de la 25a Nit de les Telecomunicacions a Tobías Martínez, conseller delegat de Cellnex Telecom, com a protagonista “d’una brillant història de transformació i èxit en el sector de les telecomunicacions” al llarg dels darrers 20 anys. Sota el lideratge de Martínez, Cellnex és avui el primer operador d’infraestructures de telecomunicacions d’Europa i el segon del món.
En paral·lel, el Premi Salvà i Campillo a la Personalitat Destacada ha recaigut a mans de la CEO i fundadora de SocialCar, Mar Alarcón. Amb una clara vocació emprenedora, Alarcón ha fundat i desenvolupat amb èxit diverses empreses, algunes d’elles amb dimensió social i pionera a Espanya, com SocialCar el 2011. És membre de diferents Consells d’Administració, entre els quals destaca el de Fira de Barcelona i Foment del Treball, d’on és vicepresidenta i comissionada en Innovació i Societat Digital.
El Premi Joan Clarke al CIO destacat (que pren aquest nom aquest any per visualitzar la contribució de les dones al món de l’enginyeria TIC) ha volgut destacar la tasca professional d’Anna Benavent, CIO de la Corporació Sanitària Parc Taulí i presidenta i co-fundadora d’Unitss, l’Associació Catalana d’Informàtics de la Salut. Benavent és pionera en la incorporació dels ERP al sector salut català i en la introducció de la m-health, millorant l’accessibilitat del ciutadà a l’hospital a través del dispositiu mòbil.
Guardó pels joves emprenedors de Goin i al compromís social del Citilab
Pel que fa al Premi Salvà i Campillo a l’Emprenedoria, el reconeixement ha estat per als joves David Riudor, Carlos Rodríguez Anton i Gabriel Esteban, fundadors de Goin. Abreviatura de ‘gain with each coin’, Goin neix el 2018 com una app per estalviar i invertir destinada a millenials. Permet als usuaris establir objectius, com pot ser un viatge o un mòbil, i estalviar per poder adquirir-los en el termini desitjat.
Primer premi en la categoria de la major startup del món del prestigiós AngelHack, el 2019 van iniciar l’expansió internacional.
Quant al Premi Alan Turing al Compromís Social, ha estat per al Citilab pel seu projecte Edulab, un programa consolidat que, per segon any consecutiu, continua amb la missió d’introduir l’ensenyament de la programació i la robòtica a través de noves formacions, nous projectes i noves activitats a sis escoles d’infantil i primària de Cornellà de Llobregat.’
Dígits i Andròmines’ del diari Ara, premi a la Comunicació
El jurat de la 25a Nit de les Telecomunicacions també ha volgut posar de relleu la tasca divulgativa duta a terme pel diari Ara a través de la secció ‘Dígits i andròmines’. A càrrec de l’enginyer i periodista Albert Cuesta, i amb més de 430 articles a pàgina completa publicats des de la seva aparició el mes de novembre de 2010, aquesta secció és un dels espais més veterans dedicats de manera continuada a divulgar les TIC i l’electrònica de consum en la premsa impresa i digital en català.
A banda dels guardons, els organitzadors de la Nit han volgut retre un petit homenatge a la Universitat Oberta de Catalunya (UOC), que el proper 31 d’octubre celebrarà els 25 anys de la seva posada en marxa com a primera universitat exclusivament en línia del món. Es dona la circumstància que durant la primera edició de la Nit -celebrada el gener del 1996-, el jurat ja va premiar l’àrea de Sistemes d’Informació de la UOC pel disseny i desenvolupament del seu campus virtual, el que llavors es va considerar “una original i inèdita aplicació telemàtica dins del context europeu”.
Durant la gala -celebrada a l’Auditori de Barcelona- també s’ha volgut reconèixer públicament aquells que fa 25 anys van impulsar ‘La Nit de les Telecomunicacions’: Carles Martín Badell, Antoni Elias i Josep Mompin, qui juntament amb Pedro Vicente (traspassat el 2013), van apostar per crear una trobada cita ineludible per a tot el sector TIC de Catalunya. La cerimònia ha comptat amb la participació, entre d’altres autoritats, del conseller de Polítiques Digitals, Jordi Puigneró; el secretari d’Estat de Telecomunicacions i Infraestructures Digitals, Roberto Sánchez; la tinenta d’Agenda 2030 de l’Ajuntament de Barcelona, Laia Bonet; i el president delegat de l’Àrea d’Innovació de la Diputació de Barcelona, Josep Arimany.
Font: ACN