L’escriptora i professora Núria Pradas (Barcelona, 1954) ha recollit aquest dilluns el Premi de les Lletres Catalanes Ramon Llull 2020 en la seva 40a edició per la novel·la Tota una vida per recordar. L’obra explica com Sophie Simmons, una jove de 16 anys, se’n va de Nova York a Los Ángeles per treballar com a animadora de dibuixos als estudis de Disney Studios.
El context històric de l’obra se situa l’any 1932, època en la qual Disney comença a fer-se un lloc important al món audiovisual. La trama mostra com Simmons busca complir el seu somni i obrir-se camí en un món d’homes i marcat per les desigualtats de gènere. En concret, al departament de pintura i animació de Disney, on la feina té una ocupació plenament femenina i menyspreada.
Pradas ha confessat que a l’hora de redactar, ha pesat “més el sentiment que el pensament”. L’autora ha explicat la importància dels personatges ficticis, que “enriqueixen” els personatges històrics.
Respecte al gran i extens treball de documentació, Pradas s’ha mostrat fascinada amb tot el que va envoltar la vaga que van protagonitzar les treballadores de Disney: “No sé si és el que imaginava. Quan t’introdueixes tant a la història, deixes de pensar en el futur. Estic contenta amb l’aprenentatge”.
Amb l’obra Tota una vida per recordar, Núria Pradas ha volgut denunciar la situació “semblant a l’esclavatge” que vivien les treballadores de Hollywood als anys 30. Un moment on eren molt presents les desigualtats de gènere al sector de la producció cinematogràfica. La novel·la guanyadora es publicarà el 4 de març i s’editarà en català, en castellà, en italià i en portuguès.
Font: ACN