Els nivells de NO2 a Barcelona durant la primera setmana de vigència de l’estat d’alarma s’han reduït de mitjana cada dia un 60%, segons un informe publicat per l’Agència de Salut Pública de Barcelona. Malgrat aquest estudi no inclou l’àrea del Baix Llobregat, l’impacte de la disminució dràstica del transport públic, pot resultar equivalent
L’estudi compara les dades obtingudes a partir del 14 de març -inici de l’estat d’alarma- amb els perfils tipus diaris registrats l’any 2020. Així, la contaminació de l’aire es redueix en coherència amb les mesures derestricció dels desplaçaments diaris.
Respecte al perfil setmanal, es detecta un major descens en cap de setmana (fins al -76% diumenge passat i el -68% el dissabte). El primer dilluns laborable amb l’estat d’alarma vigent la contaminació va variar un -66% mentre que la dada més baixa és la de dimecres passat, amb un -39%.
Respecte als perfils horaris, s’observa un descens general durant totes les hores del dia i especialment a partir del dijous i durant tot el cap de setmana.
Estacions
D’acord amb les dades obtingudes des de les diferents estacions de vigilància de la ciutat, s’ha detectat un descens acumulat molt important dels nivells de NO2 en totes elles, d’entre el -43% i el -69%. Aquest descens ha estat més important en les estacions de trànsit, amb un descens proper al 60% a les estacions de l’Eixample i Gràcia-Sant Gervasi.
A Barcelona hi ha onze estacions integrades a la xarxa de vigilància i previsió de la contaminació atmosfèrica que mesuren la concentració a l’aire dels principals contaminants ambientals.Es diferencien tres tipologies: estacions de fons urbà (Palau Reial, Zona Universitària, Sants, parc de la Ciutadella, Poblenou i Vall d’Hebron); estacions de suburbà: IES Goya; i estacions de trànsit: Eixample, Universitat, Gràcia-Sant Gervasi.
Font: ACN