Aquesta matinada de dissabte a diumenge, quan siguin les dues, els rellotges s’avançaran a les tres. Serà el canvi d’hora més extrany de la nostra historia recent, doncs agafa el país en ple confinament pel coronavirus. Per tant, és possible que passi molt més desapercebut que mai, en el nostre dia a dia
Aquesta nit de dissabte a diumenge serà una hora més curta de l’habitual. Una situació que es repeteix cada any, a finals de març i que significa el pas a l’horari d’estiu. En aquesta ocasió però, aquest tràmit arriba en un moment anòmal i complicat ja que coincideix en la setmana en què les autoritats sanitàries alerten que arribarà el punt culminant de la malaltia i que moltes persones estaran sotmeses a un major estrès.
Des de fa temps, s’assegura també que un simple canvi d’hora afecta a totes les persones, tot i que especialment els més petits i la gent gran. El nostre organisme és prou intel·ligent per detectar una alteració horària, ja que dormirem menys, canviarem algunes rutines horàries o variarem també l’hora dels àpats.
Aquests canvis se solen superar i estabilitzar en el decurs de tres o quatre dies com a màxim, tot i que en aquesta ocasió i en ple confinament potser passaran alguns dies més abans no ens hi acostumem. Veurem, això sí, des de la finestra, com els dies s’allarguen cada vegada més.
Val a dir que a determinades persones el canvi d’horari els comporta una alteració emocional que es tradueix per exemple en un increment de les ganes de menjar. Cal vigilar, ja que aquestes setmanes l’exercici físic i la mobilitat han baixat notablement.
Per aquest motiu, cal prendre algunes mesures perquè aquest canvi d’horari no ens afecti de manera més traumàtica. Per exemple, és recomanable mantenir els mateixos horaris en els nostres àpats i les rutines que portem a la pràctica diàriament. De fet, mantenir les rutines i anar introduint petits canvis és vital per mantenir-nos bé físicament i mentalment durant el confinament.
En aquest sentit, això passa per evitar el consum de substàncies excitants, respectar els nostres horaris, fer-nos un pla diari, fer exercici a casa per mantenir la forma física i mantenir el nostre pes corporal a ratlla, i fins i tot si vivim en parella intentar fer activitats per separar.
Font: Ajuntament de Gavà (elBruguers)