“A la primària estem treballant al 200%, com no podia ser d’una altra manera”, afirma Tamara Louro, metgessa de família i directora del Centre d’Atenció Primària (CAP) Verdaguer de Sant Joan Despí
En una de les moltes reorganitzacions que ha comportat la crisi sanitària per la pandèmia del coronavirus, en aquesta població del Baix Llobregat s’ha tancat l’altre centre, el CAP Les Planes, per concentrar-ne els equips en un de sol.
Louro destaca que el paper de la primària és “cabdal” per “identificar, filtrar i contenir fluxos de pacients cap als hospitals”. El coneixement que els metges i infermeres de família tenen de bona part dels pacients i la confiança que els dipositen són eines “fonamentals” per prendre aquestes decisions, diu.
Quan les portes s’obren, mostren un CAP compartimentat, i senyalat. A la sala d’espera, que procuren que estigui buida, han marcat les cadires on es pot asseure’s i aquelles que no per garantir la distància de seguretat. A la dreta, un cartell delimita una “zona d’aïllament”, reservada per als pacients amb covid-19 o símptomes sospitosos de la malaltia, mentre que a l’esquerra, una cinta frena el pas fins que el metge o infermera hagin fet una primera recollida d’informació (anamnesi).
La planta inferior de l’equipament, l’han reservada per a aquella atenció que habitualment fan i que no poden demorar i, al fons del passadís, ressalta el dibuix d’un arc de Sant Martí -símbol del confinament i de l’esperança en la lluita contra el coronavirus- penjat en una porta. És la zona de pediatria i també l’han aïllat.
Entre aquestes àrees, els administratius que reben les trucades treuen el cap de darrere les pantalles dels ordinadors, amb la mascareta ajustada. “La població està tenint un comportament exemplar. Ha entès molt bé el missatge d’un primer contacte virtual, que primer cal trucar”, destaca la doctora Louro, mentre mostra tots aquests canvis en els circuits.
La directora del CAP reivindica el coneixement mèdic, però també psicosocial i de l’entorn familiar, que tenen de bona part dels pacients i, també, la confiança que els tenen dipositada. Aquestes són les dues eines que els ajuden a prendre decisions en el dia a dia, recalca. En aquesta pandèmia, han de decidir si és millor desplaçar-se al domicili d’un pacient; atendre’l al centre; derivar-lo a l’hospital o activar un altre recurs sanitari a partir dels protocols establerts.
“Identifiquem, filtrem i contenim fluxos de pacients que van als hospitals en un moment en què hem de ser molt eficients amb els recursos. Nosaltres farem que arribin als hospitals aquells pacients que ho necessiten”, afirma, també gestionen l’agenda de proves PCR per detectar coronavirus tant de persones que han donat positius com aquelles que n’esperen el resultat o han tingut contacte estret amb algun afectat.
Segons explica la metgessa de família, els truquen de forma regular per seguir l’evolució de la situació del pacient i per si cal activar algun altre tipus de servei sanitari.
Vetllar pel pacient crònic
Els professionals de la primària aquests dies també estan trucant de forma proactiva els pacients crònics complexos, que per la seva comorbiditat es troben en una situació de salut més vulnerable, per saber si necessiten atenció i per donar-los unes pautes en cas de tenir “el més mínim símptoma de coronavirus”, subratlla aquesta metgessa de família.
A més, un metge i una infermera del CAP s’han separat aquests dies de l’equip per dedicar-se a l’atenció a les persones que viuen en residències de gent gran, molt afectades per la pandèmia de covid-19. Els professionals de la primària són els que treballen en els ‘hotels salut’ que s’han obert en els darrers dies arreu de Catalunya per acollir pacients que encara no poden tornar a casa perquè necessiten seguiment o perquè no poden completar l’aïllament a la llar per diversos motius, com per exemple que conviuen amb persones vulnerables.
La col·laboració amb la treballadora social, en xarxa amb l’ajuntament, està sent especialment intensa aquests dies per fer el seguiment de pacients que viuen sols i en condicions fràgils, destaca la directora del CAP Verdaguer. L’equip del Programa d’Atenció Domiciliària i Equips de Suport (PADES), de cures pal·liatives, d’aquest centre també s’ha reforçat per donar suport als pacients i les famílies, assenyala la doctora Louro.
Font: ACN