L’Ajuntament subscriu el manifest «Cooperació contra el coronavirus» impulsat des de la Confederació de Fons de Cooperació i Solidaritat
L’Ajuntament de Gavà ha subscrit el manifest «Cooperació contra el coronavirus» impulsat des de la Confederació de Fons de Cooperació i Solidaritat. Una declaració que referma el compromís del municipalisme amb els valors i els principis de la cooperació en temps de crisi.
Davant de la magnitud i les conseqüències globals de la pandèmia, el manifest alerta dels efectes devastadors que pot provocar en països sense sistemes públics de salut i protecció socials forts. Situació que també afecta la població desplaçada interna o demandant d’asil a terceres països que sobreviu amuntegada en camps de refugiats saturats i sense condicions d’higiene i salubritat per evitar la propagació de la malaltia.
Unes conseqüències que depassaran l’àmbit sanitari i que generaran una recessió econòmica global, i en conseqüència, un augment de la pobresa, la desocupació, el desproveïment, i la manca d’aliments i productes de primera necessitat en els països menys desenvolupats.
Gavà comparteix que, en un context global, abandonar la població dels països del sud a la seva sort no és una bona opció. I se suma a la crida perquè quan s’acabi l’estat d’alarma a l’Estat espanyol, els esforços se centrin a ajudar altres pobles i països menys preparats per a resistir els efectes del coronavirus.
Segons la declaració, en un món hiperconnectat com el que vivim, les malalties poden emergir en qualsevol lloc i estendre’s per tot el planeta. I posa en relleu que si alguna cosa es va aprendre de la passada crisi econòmica i les posteriors retallades, és el terrible efecte que van tenir les polítiques de contenció de la despesa sobre la sanitat, deixant en situació d’enorme vulnerabilitat la població més desfavorida. D’aquí que aquest sigui un bon moment per replantejar l’estratègic i reforçar els serveis socials bàsics i les polítiques públiques de cooperació i solidaritat.
Un repte que requereix la capacitat dels governs locals en la gestió de serveis fonamentals, mitjançant polítiques públiques que garanteixen l’accés públic a l’aigua i sanejament, la recollida i tractament de residus sòlids, la gestió i prevenció de riscos i desastres, o el desenvolupament econòmic local, entre d’altres. I reforçar la seva acció global impulsant polítiques de cooperació amb els municipis d’altres països, perquè aquests puguin respondre als mateixos desafiaments globals.
El manifest vol esdevenir així un instrument de posicionament del municipalisme solidari per incidir en l’agenda global i comprometre’s amb la cooperació al desenvolupament com a mecanisme de resposta per vèncer la pandèmia. També amb el reforç de la institucionalitat local dels països menys afavorits, col·laborant amb els processos locals alineats amb l’Agenda 2030 i els Objectius de Desenvolupament Sostenible.
Font: Ajuntament de Gavà