Un dels símils més coneguts quan es parla de violència masclista és l’iceberg, fent referència a que la part visible de la realitat de la violència masclista, la punta d’aquest iceberg, és molt petita en relació amb la dimensió real que té
El confinament obligatori decretat per l’estat d’alarma derivat del Covid-19, ha deixat a moltes víctimes de violència masclista en situacions de risc, aïllament i convivint obligatòria i continuadament amb els seus agressors. Ara, la punt de l’iceberg és més petita que mai, i la part que no es veu, la dimensió real, es més invisible.
Les poques dades que poden ajudar a visibilitzar aquesta realitat, esgarrifen. Per exemple, les trucades a la línia 900 100 120, d’atenció a la violència masclista, s’han incrementat en un 60% entre el 16 de març i el 15 d’abril.
L’Observatori Comarcal i el Consell de les Dones del Baix Llobregat editen anualment una nota informativa amb totes les dades de violència contra les dones a la comarca. A la nota de 2019, que s’acaba de publicar, les dades mostren poques variacions respecte d’anteriors edicions, i les dades més preocupants, que el Consell de les Dones del Baix Llobregat ha denunciat en diverses ocasions, es repeteixen o fins i tot empitjoren:
• Durant l’any 2019, les denúncies per violència masclista al Baix Llobregat es van reduir en un 6%, amb 2.158 denúncies interposades.
• Les ordres de protecció adoptades van disminuir un 24% respecte el 2018. Poc més de la meitat de les dones que sol·liciten una ordre de protecció l’aconsegueixen. Denunciem la situació de desemparament en que queden moltes dones que, després d’atrevir-se a denunciar la violència que pateixen, no disposen de les mesures de protecció necessàries per a preservar la seva seguretat i la de les seves filles i fills. A més a més, els seus agressors veuen legitimada la violència que exerceixen.
• El percentatge d’ordres de protecció denegades és exponencialment més petit en partits judicials d’altres zones de l’estat, però la violència masclista no entén de fronteres ni territoris, violència és violència a tot arreu, i la resposta judicial hauria de ser igual de contundent independentment del lloc de residència.
• Al 69% de les denúncies, agressor i víctima havien finalitzat una relació sentimental. El masclisme que situa a les dones com una propietat dels homes, esdevé violent quan perden aquesta “possessió”.
D’altra banda, l’ONU ha alertat recentment de que la pandèmia provocarà en tot el món un augment dels embarassos no desitjats, el matrimoni infantil i la mutilació genital femenina. Sembla evident doncs, que la pandèmia comportarà un augment de la violència que s’exerceix contra les dones, en qualsevol de les seves tipologies.
Des del Consell de les Dones del Baix Llobregat volem assenyalar, ara més que mai, la responsabilitat col·lectiva en l’eradicació de la violència masclista. Només si cadascú i cadascuna de nosaltres ens sentim interpel·lades i prenem consciencia de la globalitat d’aquesta violència, serem capaces d’alliberar a les dones i a tota la societat.
Font: Consell Comarcal del Baix Llobregat