Castelldefels avança en la recuperació total del Castell amb les obres de restauració i el nou Centre d’Interpretació de la Història i la Pirateria pràcticament enllestides. El conjunt esdevindrà un nou pol d’atracció turística que ajudarà al municipi a continuar creixent

El Castell de Castelldefels encara la recta final de les obres de restauració contemplades a l’anomenada Fase IV entre les quals destaca una espectacular renovació d’espais i la creació del Centre d’Interpretació de la Història i la Pirateria, un projecte museístic de divulgació cultural que apropa la història del Castell i la recreació dels atacs pirates a les costes del municipi d’una manera molt visual i interactiva per a les persones visitants, marcada per les projeccions envoltants i les noves tecnologies.

Les obres estan pràcticament enllestides. Així ho han comprovat aquest 23 de juny, en una visita institucional d’obres, l’alcaldessa Maria Miranda, el regidor de Cultura, Jordi Maresma, i la regidora d’Urbanisme i Obres, i Turisme, Eva López, també responsable de la gestió de Castell. També han estat acompanyats per altres regidors i regidores del consistori així com dels tècnics municipals corresponents. Des de la prudència a la que obliguen aquests temps de Covid-19, l’alcaldessa Maria Miranda ha explicat que el Castell amb els nous espais renovats podria obrir a la ciutadania cap a finals d’any. “Al menys per a la ciutadania de Castelldefels, a finals d’aquest any volem fer una sèrie de jornades perquè pugui venir a conèixer els nous espais abans d’obrir-lo al públic en general. En qualsevol cas, esperem que en els propers mesos aquest nou projecte pugui ser una realitat”.

“És necessari que els que aquí vivim i els que aquí hem arribat coneguem quines són les nostres arrels”, ha valorat el regidor Jordi Maresma. “Quan tu coneixes les arrels i coneixes el territori és quan aprens a estimar-lo. I quan estimes en tens cura. Per tant, aquesta és una aposta de ciutat mirant al passat, recuperant la nostra herència, però també per fer-ne un llegat de futur”.
Aquestes obres, que van començar l’any 2018 amb un pressupost d’1,5 milions d’euros, han consistit, d’una banda, en la rehabilitació de l’escala sud i d’una de les sales sota coberta; i, de l’altra, en la creació de dos espais d’interpretació històrica: el de la història de la pirateria al Mediterrani, que serà a les quadres, i el de la història de la ciutat i de la presència de les Brigades Internacionals, que s’ubicarà a l’església del Castell.

Així, aquestes obres han implicat la restauració d’una de les dues sales diàfanes que hi ha sota coberta, a la qual es podrà accedir també des de la terrassa mirador, i l’escala que ara està tancada al públic. La restauració d’aquesta sala permetrà que es posin en marxa activitats educatives específiques per a grups escolars i altres iniciatives de difusió de la cultura.

Centre d’interpretació de la història de la pirateria

Abasta principalment els espais ja rehabilitats de l’església i les quadres de la planta baixa del pati d’armes.
El projecte contempla, entre altres mitjans de difusió, projeccions audiovisuals, plafons i jocs interactius relacionats amb el Castell, el mar i la pirateria. Els objectius d’aquest centre de difusió històrica al Castell són de caràcter cultural, educatiu i turístic. Per a fer-los compatibles, el tema triat és prou potent perquè, sense deixar de banda el rigor històric, pugi ser atractiu per al gran públic: la pirateria barbaresca i les seves incursions a la costa mediterrània.

Un nou pol d’atracció

L’alcaldessa de Castelldefels, Maria Miranda, ha exposat que aquests projectes imminents al Castell “faran que la ciutat sumi un nou atractiu a la seva privilegiada proposta turística. Als cinc quilòmetres de platja, a la proximitat al Garraf, a l’aeroport i a Barcelona, ara sumarem aquest centre d’interpretació de la història, un nou pas endavant en el nostre compromís d’acostar el Castell als veïns i veïnes de la ciutat, i als visitants de fora del municipi, així com d’avançar en el nostre objectiu de posar en valor el patrimoni històric”.

El visitant podrà gaudir d’entorns audiovisuals envolvents, activitats interactives i escenografies per aconseguir una experiència immersiva que vol ser sorprenent. El municipi vol que ajudi a completar una aspiració: que la visita al Castell sigui prou atractiva per convertir-la en obligada quan la gent pensi en Castelldefels.

Finançament dels treballs

L’any 2016, amb la intenció d’encarar la finalització de la rehabilitació total del Castell i d’incrementar l’aprofitament ciutadà que se’n fa, l’Ajuntament va concórrer a la convocatòria d’ajuts europeus dintre dels plans FEDER d’Inversió en Creixement i Ocupació de Catalunya 2014-2020.

La ciutat optava a obtenir ajut econòmic per posar en marxa una proposta d’actuació al Conjunt Patrimonial del Castell en les dues línies que ara seran una realitat: d’una banda, abordar la quarta fase del projecte de restauració del Castell, redactat pel Servei de Patrimoni Arquitectònic Local de la Diputació de Barcelona l’any 2014, amb una inversió total de 560.000 €; i, de l’altra, fer realitat el projecte museogràfic per a la creació d’un centre d’interpretació històrica al Castell, desenvolupat al 2010 per l’empresa Produccions Culturals Transversal SL, amb un import total d’aquesta actuació de gairebé un milió d’euros.

Ambdues subvencions van ser concedides: el 50% dels dos imports (abans de l’IVA), que sumen 645.000 euros. L’import per arribar als 1,5 milions d’euros els ha aportat l’Ajuntament.

Font: Ajuntament de Castelldefels (elCastell)

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here