L’Àrea Metropolitana de Barcelona ha fet públic que l’any vinent començaran les obres del nou col·lector que substituirà l’actual col·lector interceptor de Castelldefels, que condueix les aigües residuals del municipi cap a l’Estació Depuradora d’Aigües Residuals (EDAR) de Gavà-Viladecans i que es troba estructuralment malmès com a conseqüència de nombrosos anys de servei. L’objectiu és evitar més trencaments, reparacions d’emergència i el corresponent impacte ambiental que tot això ocasiona com el sobreeiximent d’aigües grises al mar o a l’Olla del Rei. Aquesta situació es produeix quan hi ha fortes pluges que cal desaiguar perquè no es produeixin inundacions en el territori.
Aquesta intervenció es realitzarà amb el finançament de l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA), empresa pública adscrita al Departament de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat de Catalunya. El projecte preveu una primera fase que consisteix en la construcció d’aquest nou col·lector i que tindrà un cost de 5,1 milions d’euros. En una segona fase, a petició de l’Ajuntament, avaluarà la rehabilitació de l’actual col·lector. El fet de rehabilitar-lo i no retirar-lo directament permetrà fer-ne ús en cas d’incidència al nou col·lector evitant així qualsevol tipus de sobreeiximent o donar suport en el cas de que en un futur a llarg termini la capacitat de la nova infraestructura resultés insuficient. L’AMB no descarta la seva retirada en cas de que la rehabilitació no sigui possible. Aquesta darrera intervenció tindrà un cost d’entre 1,9 i 3 milions d’euros. El cost total de l’execució suposarà doncs una inversió superior als 7 milions per part de l’ACA a Castelldefels.
L’organisme metropolità va incloure al Pla de Reposicions i Millores de l’AMB corresponent a l’any 2019 la redacció de l’estudi d’alternatives per identificar el millor traçat del nou col·lector, que va ser acordat amb l’ACA i presentat als ajuntaments de Castelldefels i Gavà, i la redacció del corresponent projecte constructiu. Al juny de 2020 es va iniciar la redacció del projecte constructiu, el qual es preveu finalitzar al desembre de 2020. Posteriorment, caldrà la resolució d’impacte ambiental i les diferents tramitacions administratives per arribar a licitar l’obra, aproximadament, el mes de juliol de l’any vinent (2021). Segons càlculs de l’AMB, l’obra s’iniciarà entre desembre de 2021 i gener de 2022, i finalitzarà al desembre de 2022.
L’Ajuntament de Castelldefels celebra aquesta decisió ja que restava a l’espera de que l’AMB materialitzés per escrit aquest compromís, amb la inversió necessària. La importància del nou col·lector ve donada perquè connecta amb l’estació de bombeig principal, que es troba al costat de la UPC i impulsa les aigües residuals de Castelldefels, de les Botigues de Sitges i de part de Gavà Mar fins l’Estació depuradora de Gavà-Viladecans. És en aquest tram de tub, que està sotmès a fortes pressions, on s’han registrat més incidències en els darrers anys. La construcció d’un nou tub permetria abordar millor les avaries, ja que el vell –un cop reconstruït‐ podria estar en reserva quan hi hagi una incidència en el nou.
“Celebrem la decisió del’AMB i l’ACA d’iniciar les obres del nou col·lector d’aigües residuals, durant el proper any”expressa l’alcaldessa de Castelldefels, Maria Miranda. “La reconstrucció de les infraestructures hidràuliques del municipi és una de les nostres prioritats, així com una reivindicació històrica, que ha de donar resposta a les dificultats que se’n deriven de segons quins episodis climàtics. Seguirem treballant amb la Generalitat, l’ACA i l’AMB per sumar esforços i garantir que avancem en la modernització de la nostra xarxa de sanejament així com amb noves actuacions com ara la construcció de l’estació de bombament d’aigües pluvials del carrer Aragó”.
Necessitat fonamental de l’estació de bombament al carrer Aragó
Malgrat mostrar la seva satisfacció per l’anunci de l’AMB, l’Ajuntament recorda que manca encara una infraestructura bàsica i essencial per al municipi com és l’estació de bombament al carrer Aragó, una de les peces fonamentals per completar el mapa d’infraestructures hidràuliques a la ciutat i que ja estava contemplada al Pla Director d’Aigües Pluvials de 2003 però que encara no s’ha fet realitat per part de l’organisme corresponent, l’ACA.
Aquesta estació és imprescindible perquè el Col·lector interceptor de les Conques Centrals i l’Interceptor del Nord puguin funcionar a ple rendiment per desaiguar ràpidament els carrers del municipi en cas d’inundacions. Amb l’estació de bombament la xarxa de pluvial funcionaria a ple rendiment de la seva capacitat i reduiria de manera molt notable la inundabilitat del municipi.
A més permetria una gestió òptima de totes les infraestructures pluvials i gestionar els sobreeiximents de l’estació de la UPC. En el cas de que es produís algun episodi, la impulsió de l’aigua amb aquesta estació de bombament permetria trencar el banc de sorra, que en ocasions tapona la sortida d’aigües al mar de la zona de la plaça de les Palmeres, i evitar que aquesta inverteixi la seva direcció, torni enrere i acabi a l’estany de l’Olla del Rei.
Font: Aj. Castelldefels