Aquesta actuació forma part de la gestió integral de les platges i s’inclou dins del Pla de millora de la biodiversitat

S’han retirat gairebé 2.400 kg d’espècies als sistemes dunars de les platges del delta del Llobregat

Al llarg de les últimes setmanes, l’AMB ha retirat la vegetació invasora dels sistemes dunars que protegeixen les platges metropolitanes del delta del Llobregat. Es tracta d’exemplars del gènere Xanthium, que es propaguen a través de la dispersió de llavors i envaeixen ràpidament aquests ecosistemes. El seu fruit és molt característic, rodó i ple de punxetes que s’enganxen per tot arreu. La retirada s’ha portat a terme abans que el fruit hagi esclatat i se n’hagin escampat les llavors. A més, també s’han retirat alguns exemplars dels gèneres Yucca, Carpobrotus i Ambrosia. En total s’han extret 2.380 kg de vegetació invasora, amb un volum de 15 m3, que es traslladaran a la planta de compostatge de l’AMB per fer-ne una valorització ambiental i dur a terme un procés d’economia circular.

La retirada de vegetació invasora forma part de les actuacions de gestió integral de les platges metropolitanes i s’inclou dins del Pla de millora de la biodiversitat. L’objectiu principal d’aquestes intervencions és protegir i conservar els sistemes dunars per tal que les espècies invasores no ocupin l’espai de les espècies autòctones, que donen consistència a les dunes i augmenten la resiliència de les platges davant dels temporals i de les pujades del nivell del mar. A més, l’existència d’espècies invasores trenca l’equilibri ecològic d’aquests espais naturals i implica una reducció de la biodiversitat.

Les espècies invasores es caracteritzen per tenir un creixement desequilibrat, ja que no tenen depredadors naturals que en controlin l’abundància. Un altre factor que en fomenta l’extensió és l’excés de nitrogen a les zones dunars, provocat pels excrements de gossos.

Gràcies a la gestió de retirada contínua que s’està fent des del 2015, l’AMB constata una tendència decreixent de la vegetació invasora que malmet aquests ecosistemes naturals, fet que també implica una reducció de la propagació de les llavors. Ara bé, malgrat la disminució de les espècies invasores associada a la conservació dels sistemes dunars, l’increment dels temporals afavoreix la propagació d’algunes d’aquestes espècies.

La pròxima campanya de retirada de vegetació invasora es portarà a terme la primavera vinent. Aquestes actuacions es fan durant la tardor i la primavera perquè són les èpoques de l’any en què les espècies produeixen els fruits i té lloc la propagació massiva de llavors.

Font: AMB

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here