Des de l’Ajuntament es vol apostar per fer un treball continuat en la lluita contra la violència masclista, i és per aquesta raó que, a banda de commemorar aquesta efemèride, també es faciliten mitjans i recursos a les dones víctimes de violència masclista.
La regidora de Gènere, Feminismes i LGTBIQ+ de l’Ajuntament d’Olesa de Montserrat, Ada Agut, ha explicat que la commemoració del Dia internacional contra la violència masclista amb quinze dies d’activitats que s’han organitzat conjuntament amb diferents entitats de la vila. Agut ha recordat que l’objectiu de commemorar el 25 N “és sensibilitzar i conscienciar la població sobre el problema social de la violència masclista que pateixen milers de dones i nenes arreu del món”. Per aquest motiu, a més de la commemoració de l’efemèride, l’Ajuntament d’Olesa “aposta per fer un treball continuat en la lluita contra la violència masclista a través d’un conjunt de mitjans i recursos que s’ofereixen a les dones víctimes de violència masclista des del Centre de Recursos per a la Dona La Teixidora”.
Enguany, Agut ha reconegut que el repte ha estat fer la programació del conjunt de les activitats tenint en compte la situació sanitària i les restriccions i mesures decretades per les autoritats sanitàries. Per aquest motiu, “s’han previst actes virtuals i presencials en els quals, en la majoria d’ocasions, cal fer inscripció prèvia a través de la plataforma Vivetix Olesa ja que en els actes presencials els aforaments són limitats”.
Les activitats d’aquest 2020 arrenquen dilluns 16 de novembre, amb l’obertura de la mostra juvenil Prevenció de les violències masclistes, que es podrà visitar a la Casa de cultura fins el 29 de novembre (en horari de 17.00 a 20.00 h). El dijous 19 de novembre es farà un debat virtual sobre el documental Les Resilients, que comptarà amb la seva directora, Cristina Madrid. El divendres 20 de novembres’instal·larà un punt lila al mercat ambulant, concretament a la Rambla de Catalunya, de 9.00h a 13.00h.
Del 23 al 29 de novembre, la Torre del Rellotge s’il·luminarà de color lila amb motiu de la commemoració del Dia Internacional contra la violència masclista i, els mateixos dies, es podrà visitar a la Biblioteca Santa Oliva una exposició de llibres sobre violències contra les dones. El dimarts 24 de novembre a les 18.00h, xerrada virtual sobre violència masclista amb Amat Molero, Oriol Ginès, Daniel Rius i Cesc Laporta que es podrà seguir en directe a través del canal de YouTube de l’Ajuntament d’Olesa.
El dilluns 25 de novembre, Dia Internacional contra la violència masclista, l’activitat es concentrarà a la tarda, quan a les 18:30h, a la plaça de Fèlix Figueras i Aragay, es farà la lectura del manifest institucional i una actuació musical a càrrec de la cantautora Alba Miràs. Les activitats continuaran el dijous, 26 de novembre, amb un taller d’artivisme contra la violència de gènere amb Arte Mapache que es farà a l’Escorxador.
El divendres 27 de novembre hi haurà dues cites: Contes per la igualtat de gènere a les 18.00h a la biblioteca de Santa Oliva (cal fer inscripció a Vivetix Olesa a partir del dia 20 de novembre) i a les 19.00h l’Auditori de la Casa de Cultura acollirà la projecció de la pel·lícula El pa de guerra, organitzada pel Col·lectiu dels Misteris d’Olesa.
El 28 de novembre, l’Escorxador acollirà l’obra de teatre Les Kellys Influencers, a càrrec de la companyia Cocorocó. I el diumenge 29 de novembre tindrà lloc una nova proposta amb el títol Passeig de l’art amb artistes olesanes pel camí del riu, a partir de les 10.00h. El mateix dia, a les 19.00h, concert musical amb Magalí Sare i Sebastià Gris a l’Escorxador.
Els actes de commemoració del Dia internacional contra la violència masclista finalitzaran el dilluns 30 de novembre amb la ponència teatral virtual No sólo duelen los golpes, de Pamela Palenciano a través del canal de YouTube del Consell Comarcal.
El 25 de novembre va ser declarat Dia internacional contra la violència de gènere el juliol de 1981, en el context del Primer Encuentro Feminista de Latinoamérica y del Caribe celebrat a Bogotà (Colòmbia). En aquesta trobada les dones van denunciar la violència de gènere en l’àmbit domèstic i la violació i l’assetjament sexual en l’àmbit dels governs, incloent-hi la tortura i els abusos que patien moltes activistes polítiques.
Font: Aj.Olesa