El recuperat i remodelat Edifici de la República de Castelldefels albergarà dependències municipals d’atenció a la ciutadania i un centre cívic per a Gent Gran. Així ho va confirmar l’equip de govern municipal el passat 19 de febrer en una visita a les instal·lacions renovades encapçalada per l’alcaldessa de Castelldefels, Maria Miranda, el primer tinent d’alcaldia, Jordi Maresma, i la regidora d’Urbanisme i Obres, Eva López.
L’objecte del projecte ha estat adaptar i ampliar l’edifici històric existent corresponent a les antigues escoles Lluis Vives i nomenat Edifici de la República, com a part dels serveis administratius municipals que pugues absorbir els serveis d’atenció a la ciutadania i casal de la gent gran, atenent les necessitats d’espais de treball administratius que presenta l’Ajuntament així com la necessitat de reubicar els serveis de Casal un cop es reformi l’equipament de Can Roca . El projecte intenta donar resposta a aquest escenari de necessitats, en la que sigui compatible un ús acord amb les necessitats de serveis administratiu i socials de la ciutat i l’edifici catalogat existent.
Ampliacions de superfícies
L’edifici històric té annexes diferents que corresponen a ampliacions realitzades al llarg del temps que seguint el criteri del catàleg, calia replantejar per tal de preservar l’essència de l’edifici catalogat i alhora poder donar resposta coherent amb les edificacions veïnes existents, les planejades i el seu entorn.
Aquesta ampliació de superfícies és de gran utilitat de cara a millorar les actuals necessitats d’espais administratius i serveis públics, implicant la possible connectivitat d’espais lliures entorn la plaça de l’Església amb els patis oberts de l’edifici alhora que permetria una recuperació respectuosa del patrimoni.
Història de l’edifici
L’edifici històric, data segons cadastre, de l’any 1945; però segons documentació de l’arxiu històric de Castelldefels de l’any 1935. Durant la II República es decideix construir l’edifici de les Escoles Públiques mixta i una casa per als mestres. L’any 1936 s’inicien les obres. Segons els plànols del projecte original del 1933 de l’arquitecte
municipal Josep Fradera, l’edifici constava només de tres aules (dues a la planta baixa, una per ala, i una en la planta primera del cos central).
L’edifici original es desenvolupa aïllat en la parcel·la rectangular de 63x 28 m, pràcticament plana, amb la façana principal orientada a sud-est al carrer Arcadi Balaguer, amb un accés central i amb un pati que l’envolta i distribuït simètricament en dos volums rectangulars en planta baixa que parteixen del cos central de planta baixa i pis.
Les aules, de nens i nenes, dues per cada braç de l’edifici en l’estat original, es disposen linealment i orientades longitudinalment. L’accés a l’edifici és pel centre i a partir del cos del vestíbul es distribueixen les aules i una zona de serveis higiènics als extrems. El passadís d’accés a les aules és un porxo amb arcs de mig punt connectats amb l’espai de pati posterior amb dues rampes a cada costat per salvar el desnivell.
En el cos central , s’ubica en planta pis una cinquena aula i uns serveis al costat del nucli de l’escala que també es disposa justenel centre. L’escola, l’ajuntament i l’església comencen a significar el nou centre de la vila de Castelldefels en el moment de la seva construcció.
Eix Històric de Castelldefels
L’Edifici de la República s’inclou dins de l’Eix Històric de Castelldefels. L’Eix Històric integra els edificis de Can Baixeres; la Torre Can Valls de la Muntanyeta, l’Edifici de la República; Can Roca de Baix; Can Gomar; El Castell i l’Església; la Torre de Guaita del Castell; Cal Garrofer; la Torre Antoni Janer; la Torre Cal Moliner; la Torre de Climent Savall i la Torre Gabriel Folcher.
Aquests equipaments de l’Eix Històric es centren en criteris de recuperació històrica fomentant l’ús social i cultural com a espais de trobada i referència.
Font: Aj. Castelldefels