“Les dones movem el món” és el lema que engloba les diferents activitats que es duran a terme a Sant Feliu durant el mes de març per commemorar el Dia Internacional de les Dones. Tot i la situació sanitària, enguany s’han programat prop d’una vintena d’activitats, entre les quals hi ha xerrades, cursos o exposicions, amb l’objectiu de sensibilitzar la ciutadania sobre igualtat real entre homes i dones, així com fer entendre que la reivindicació de cada 8 de març ha de ser una lluita diària per acabar amb les diferències entre sexes en tots els àmbits.
Les iniciatives programades s’impulsen amb la intenció de poder trencar estereotips de gènere, empoderar les dones en el lideratge, afavorir el cooperativisme, crear xarxa entre dones de Sant Feliu i evidenciar els problemes que comporta el rol de gènere, entre d’altres.
El conjunt d’activitats, adaptades a nous formats per donar compliment a les restriccions sanitàries van començar el dia 1 de març amb un curs adreçat a les entitats de la ciutat sobre com programar amb perspectiva de gènere. Divendres 5 de març s’inaugurarà de manera virtual la 12a edició de l’exposició “Amb ulls de dona”, que es podrà seguir a partir de les 18 h a través d’aquest enllaç. Aquesta mostra col·lectiva de dones de Sant Feliu, tot un referent de l’art femení local, està oberta a qualsevol artista que vulgui reflectir la seva visió del feminisme a través de qualsevol expressió artística. Obrirà l’acte el recital poètic “Plantades”, inspirat en l’obra de Rosa Maria Arrazola, al que seguirà una taula col·loqui, i la possibilitat de veure les 35 obres participants.
Dilluns 8 de març, Dia Internacional de les Dones, es realitzarà de manera telemàtica la lectura del manifest, l’acte central on es deixa constància de la força del moviment feminista i de la tasca que encara queda per fer. Exconselleres del Consell d’Infants i dones del Casal de la Gent Gran llegiran per parts el manifest, que es podrà seguir a través dels canals digitals de l’Ajuntament, en representació de les dones de tota la ciutat. El mateix 8M dia es donarà el tret de sortida oficial a la campanya virtual “Les dones movem el món“, iniciativa que convida a la ciutadania a fer-se fotografies amb elements de color lila, i posteriorment penjar-les de manera visible a les xarxes socials amb les etiquetes #lesdonesmovemelmon i #santfeliu.
Un dia després, dimarts 9 de març, se celebrarà la taula rodona “8M: Taula de Dones en primera línia de la Covid”, que comptarà amb la participació de professionals que han treballat i treballen en primera línia en temps de pandèmia. L’acte estarà presidit per l’alcaldessa de Sant Feliu, Lídia Muñoz, i la regidora de Feminismes i LGTBI, Loren Rider, i es podrà seguir a partir de les 18 h a través del següent enllaç.
Activitats complementàries
L’Ajuntament ha engegat paral·lelament un conjunt d’accions amb una durada sostinguda en el temps. Una de les més destacades és el mural que l’artista Anna Repullo començarà a treballar aquesta setmana a la plaça del 8 de març. L’obra, d’aproximadament 60 metres i que té per títol “Les dones de Sant Feliu hem mogut, movem, i mourem el món“, està inspirada en el llibre Dones santfeliuenques i la història de la ciutat, que repassa diferents àmbits en els quals les dones han tingut un paper important a la nostra ciutat. Aquesta obra literària es publicarà per Sant Jordi com a acte de reconeixement i memòria a les dones que han viscut i treballat a Sant Feliu.
El programa de Feminismes i la Unitat d’Informació de Base de l’Ajuntament de Sant Feliu han elaborat un estudi amb l’objectiu de quantificar i fer visible les dones de la nostra ciutat. Així, a partir de l’anàlisi i la representació gràfica de dades, es recullen amb perspectiva de gènere aspectes com dimensions demogràfiques, nivell d’estudis, situació econòmica, salut i situació envers la violència masclista. Els gràfics recullen les principals dades objectives així com les principals diferències i mancances de les dones de la nostra ciutat. L’estudi estarà disponible a partir del 9 de març de manera oberta a tota la ciutadania, i es compartirà pels canals habituals.
D’altra banda aquesta setmana s’ha posat a disposició de tots el centres educatius un joc de preguntes i respostes telemàtic sobre feminisme arreu del món i dones de Sant Feliu. Aquest recurs didàctic, realitzat amb l’eina Kahoot, està adreçat principalment a l’alumnat d’ESO i de l’Escola d’adults, i fa un repàs dels principals conceptes del feminisme, la història i la recuperació dels drets de les dones al llarg del temps, i també permet identificar noms de dones que han marcat la història de Sant Feliu.
La Biblioteca Montserrat Roig se suma a la celebració del 8 de març amb un ampli ventall de propostes. Aquestes inclouen des del cinefòrum de divendres 5 de març de la pel·lícula “Chicas malas con glamour”, fins a la tertúlia d’art de dimarts 16 de març que girarà al voltant de la figura de Cleòpatra,, passant pel Club de lectura, dedicat al llibre La Maldición, de Shirley Jackson. També giraran al voltant de la figura de la dona la majoria de les exposicions i mostres de fons del mes, com la de “Protagonistes!” a l’aparador de la Biblioteca o la mostra de pel·lícules “Actrius amb caràcter”. L’autora del mes infantil serà la il·lustradora Marta Altés, i Isabel Allende serà l’autora d’arreu. A més, el racó de l’artista recollirà una exposició de la il·lustradora i arquitecta santfeliuenca Núria Feijoó.
El Casal de Joves també ha organitzat, conjuntament amb el punt lila de l’Institut Martí Dot, la construcció d’un poema col·laboratiu que expressi què significa el 8 de març. Per poder participar s’ha d’enviar un vers relacionat amb el Dia Internacional de les Dones a través del següent enllaç. Els versos rebuts es plasmaran en un mural que es pintarà en una de les parets del Casal.
“Diposita aquí el teu masclisme”
En el marc d’aquestes activitats reivindicatives, l’Ajuntament també impulsa al municipi la campanya de l’Institut Català de la Dona “Diposita aquí el teu masclisme”, una acció genèrica que es portarà a terme a tot el territori català per fer xarxa i comunitat. L’objectiu és donar a entendre on ha de quedar aquesta xacra social mitjançant l’enganxada d’uns adhesius específics a les papereres del municipi. Les entitats que vulguin participar-hi poden sol·licitar els materials enviant un correu a l’adreça dona@santfeliu.cat.
Sant Feliu, ciutat feminista
El Ple municipal es va adherir en la sessió del passat 25 de febrer al “Decàleg per a la construcció de ciutats feministes” del Consell Comarcal del Baix Llobregat, en una sessió en què regidors i regidores van referendar la declaració de la ciutat de Sant Feliu com a municipi feminista.
L’Ajuntament continua treballant, tant el 8 de març com la resta de dies de l’any, per complir els compromisos contemplats en el Pla d’Actuació del Mandat que promouen la cultura de la igualtat i de lluita contra la violència masclista a Sant Feliu. Entre d’altres, es posa especial atenció en combatre la feminització de la pobresa i el foment de la igualtat efectiva, tant en els àmbits del propi Ajuntament com en el conjunt de les activitats municipals. Aquesta tasca es complementa amb les mesures contemplades en el Pacte de Ciutat, que s’han ampliat de manera consensuada amb els diferents agents socials i econòmics, arran de les noves necessitats sorgides per la pandèmia i la situació de confinament, sobretot pel que fa a l’aïllament i la violència vers les dones.
A www.santfeliu.cat/ciutatfeminista es pot anar seguint el detall de les activitats programades.
Font: Aj. Sant Feliu