Els alcaldes i alcaldesses de Collbató, Corbera, el Prat, Molins de Rei, Sant Boi, Sant Feliu i Santa Coloma de Cervelló, han assistit avui a Terrassa a aquest acte en defensa de la sobirania local i contra la judicialització de la gestió pública de l’aigua

Una quarantena de representants del món local s’han reunit aquest dilluns a Terrassa (Vallès Occidental) per defensar la gestió pública de l’aigua. Municipis com Barcelona, Girona, Sant Cugat del Vallès o Vilafranca del Penedès han escenificat la unió de forces per reclamar poder decidir des dels ajuntaments i altres ens locals quin tipus de gestió del servei d’aigua és més favorable per als seus ciutadans, i denuncien l’embat judicial que les empreses privades duen a terme per mantenir el servei en les seves mans a partir del que consideren un ofec de l’administració. En aquest sentit, asseguren que treballaran de manera col·lectiva per posar els interessos col·lectius de les localitats i els seus veïns per davant dels beneficis econòmics.

Els representants municipals s’han trobat en un punt emblemàtic de la ciutat de Terrassa, l’emblemàtic dipòsit d’aigües de Can Boada, i que corona una ciutat que l’any 2018 va canviar la gestió privada del servei d’aigua per un de municipal. La trobada ha estat una mostra de força dels líders locals, des d’alcaldes fins a presidents de consells comarcals d’arreu de Catalunya, que han volgut posar de manifest les dificultats que s’han trobat a l’hora de voler fer el pas que fa més de dos anys va fer la ciutat amfitriona.

“Demanem una normalitat política, que a Catalunya es pugui decidir el futur d’un servei lliure i democràticament”, assenyala el president de l’Associació de Municipis i Entitats per l’Aigua Púbica, Eloi Badia. En aquest sentit, denuncia “actituds agressives” per part de les empreses privades que assumeixen a dia d’avui les concessions, que han presentat contenciosos i querelles independentment del color polític que governa el municipi que planteja la municipalització del servei.

És el cas que ha exposat la segona tinenta d’alcalde de Barcelona, Janet Sanz, que explica com van trobar dificultats quan van plantejar que la ciutadania pogués votar el model de gestió d’aigua que volia a través d’un reglament de participació. “Agbar ha treballat intensament perquè la ciutat de Barcelona no pugui dur a terme un plantejament de gestió pública en un servei essencial”, ha assenyalat.

En aquest sentit, adverteix que davant de béns escassos com l’aigua o l’habitatge, les empreses privades “entren al mercat per especular i guanyar beneficis”, fent ús dels conflictes judicials per obstaculitzar l’acció municipal. Aquestes actuacions, apunten els alcaldes, ofega els consistoris, tant els grans com els petits, que opten per aixoplugar-se sota el paraigua d’entitats superiors com els consells comarcals per tirar endavant iniciatives d’aquest tipus.

“Les judicialitzacions tenen un nom, abús de dret”, ha advertit la tinenta d’alcalde de territori i Sostenibilitat de Terrassa, Lluïsa Melgares. En aquest sentit, ha animat els municipis a seguir fent pinya per combatre les empreses privades i apostar fermament per una gestió pública de l’aigua.

Manifest conjunt

Els participants han fet públic un manifest contra les judicialitzacions derivades de les accions municipals per recuperar el control públic del servei. En el document, exigeixen que es respecti les decisions preses des dels ajuntaments, elegits de manera democràtica per la ciutadania.”En el cas de municipis petits, amb poc personal i recursos limitats, aquesta actitud hostil dels operadors privats té un efecte intimidatori”, assenyalen en el document. Aquesta situació fa que en moltes ocasions s’opti per ajornar les gestions per la despesa econòmica i de temps que suposa per als seus treballadors.

Font: ACN

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here