Un dels actes centrals de la festa serà l’ofrena institucional als 158 soldats austriacistes morts a Olesa durant la Guerra de Successió, dissabte a les 18 hores.
Traslladar Olesa fins al 1714. Aquest és l’objectiu de La Festa dels Miquelets, que celebra la 14a edició del 3 al 5 de setembre de la mà de l’Associació Cultural La Festa dels Miquelets, amb la col·laboració de l’Ajuntament d’Olesa.
Els Miquelets van ser unitats d’elit que gràcies al coneixement del terreny, mobilitat i a una gran capacitat de foc, van esdevenir un malson per als seus oponents. La Festa dels Miquelets permet, doncs, fer un viatge en el temps de més de 300 anys, fins a la Guerra de Successió (1705-1714), i fins als fets que succeïren a Olesa i al seu entorn. I és que a Olesa va acollir l’agost de 1714 uns consell de guerra amb la presència dels més destacats coronels de l’exèrcit català, amb l’objectiu d’intentar salvar Barcelona del setge. El fracàs de l’objectiu marcat desencadenà en la tràgica jornada de l’11 de setembre.
També a Olesa de Montserrat van ser enterrats 158 soldats austriacistes originaris d’Alemanya, Àustria, Suïssa, Portugal, Flandes, Holanda i Catalunya morts entre 1706 i 1714, en el transcurs de la Guerra de Successió, i als que es ret homenatge durant la festa. En aquest sentit, un dels actes centrals és l’homenatge al Memorial 158, el monument que es va dedicar a Olesa a aquests 158 soldats. L’acte tindrà lloc dissabte, 4 de setembre, a les 18 hores. Per assistir a aquest i a la resta d’actes del programa cal fer reserva d’entrada a la plataforma Vivetix.
Les activitats arrencaran el divendres, 3 de setembre. L’Auditori de la Casa de Cultura acollirà a les 19.00 h l’acte oficial de presentació de la festa i del cartell d’enguany, obra d’Edu Polo. L’acte inclourà la conferència “Ressuscitant l’Olesa de 1714: arxius i reconstrucció històrica”. I a les 22.30 h els Miquelets faran ronda nocturna pels carrers de la vila. a la mateixa hora s’oferirà una ruta per l’Olesa fosca i misteriosa,amb inici a la Plaça Nova. La passejada permetrà conèixer els fets més curiosos de la història olesana.
Dissabte, 4 de setembre, les activitats començaran a les 11.00 h amb la passejada pel nucli antic “Olesa i la Guerra de Successió”, que permetrà descobrir com afectava el context de la Guerra de Successió a Olesa. La passejada partirà de la Plaça de les Fonts i es tornarà a fer diumenge, a les 11.00 h.
A partir de les 17.00 h, i també a la Plaça de les Fonts, qui ho vulgui podrà reviure la vida quotidiana de la societat olesana del segle XVIII amb la proposta “Olesa de Montserrat, una vila catalana al 1700″. També s’oferirà diumenge a la mateixa hora. A les 18.00 h, la plaça Nova acollirà l‘ofrena floral al memorial 158. I tot seguit, a les 19.00 h, tindrà lloc un altre dels actes centrals que mostra el compromís de la festa amb la recreació històrica. La batalla i captura del “Capitán Maria”, que torna a celebrar-se al Parc Municipal. L’activitat és un dels plats forts de La Festa dels Miquelets, i recrea el combat succeït a finals del mes de juliol de l’any 1714 prop de la vila d’Olesa entre els miquelets de l’Ermengol Amill i l’exèrcit borbònic i que va servir per capturar el sanguinari capitost borbònic conegut com a “Capitán Maria”.
La gastronomia també té un pes important en la festa i per aquesta raó es farà, a partir de les 21.00 h, un sopar popular dissabte a la nit, al Parc Municipal, que donarà pas, a les 22.30 h, al concert de folk amb el grup Corrandes són Corrandes. El menú del sopar serà amanida de tomàquet i olives, mongetes guisades, botifarra, coca amb moscatell, vi i aigua. L’entrada inclou l’assistència al concert i el bol de la festa d’enguany. També es poden agafar entrades només per al concert.
També dissabte, i al llarg de tot el dia, es podrà visitar el mercat barroc amb productes de la terra i artesania instal·lat als carrers d’Alfons Sala, de l’Església, la Plaça de les Fonts i la Plaça Nova. El mercat, que inclou una mostra d’oficis antics, també es podrà visitar diumenge al matí. Un altre dels punts d’interès a visitar serà el campament militar, que s’ubicarà a l’edifici municipal de Cal Puigjaner, i que oferirà una recreació d’un campament de l’exèrcit català del segle XVIII. Es podrà visitar dissabte de 10.00 a 14.00 h i de 16.00 a 20.00h, i diumenge, de 10.00 h a 14.00h. Per a la canalla, la Festa dels Miquelets oferirà dissabte tot el dia, i a la placeta de Joan Povill, jocs temàtics gegants.
Diumenge, 5 de setembre, a les 12.00 h, els carrers del nucli antic de la part posterior de l’església s’ompliran de soldats en la batalla urbana i ajusticiament del capitán Maria. A la mateixa hora, i per als més petits, la placeta de Joan Povill acollirà una Hora del conte especial per a nens i nenes a partir dels 6 anys.
La cuidada recreació que ofereix la Festa dels Miquelets fa que sigui especialment atractiva per a les persones amants de la fotografia. I com cada any, l’organització organitza el concurs fotogràfic d’Instagram, que té com a premi un lot de productes de La Vermuteria.
La reserva d’entrades per a les diferents activitats de la Festa dels Miquelets 2021 s’ha de fer a través de la plataforma Vivetix.
El regidor de Cultura, Xavier Rota, ha destacat que la Festa dels Miquelets és una mostra de les accions que fa Olesa de Montserrat per reivindicar la seva història, així com un “esdeveniment integrador i col·lectiu”, més enllà del seu valor històric, cultural, festiu i turístic.
Per la seva banda, el president de l’Associació cultural la Festa dels Miquelets, Adrià Carreras, ha explicat que l’edició d’enguany de La Festa dels Miquelets “és una edició d’impàs, amb més actes que en l’edició anterior, molt marcada per la pandèmia, però encara sense poder fer totes les activitats habituals”. De tota manera, ha remarcat Carreras, “hem potenciat molt la recreació, un dels elements més característics de la festa, i hem lluitat per mantenir el màxim d’actes habituals, que complicaran amb les corresponents mesures sanitàries”.