La vicepresidenta segona del govern espanyol i ministra de Treball i Economia Social, Yolanda Díaz, i l’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, van visitar aquest dijous, 9 de setembre, l’espai protegit de la Ricarda, acompanyades per l’alcalde del Prat de Llobregat, Lluís Mijoler. L’alcalde ha convidat a visitar la Ricarda nombroses autoritats catalanes i espanyoles, i Colau i Díaz han estat les primeres en anar-hi. Díaz va convidar els polítics a “trepitjar” el territori per evitar projectes “depredadors” com l’ampliació del Prat

Després de l’anunci del Ministeri de Transports de la seva voluntat d’aturar la inversió prevista per a l’ampliació de l’aeroport del Prat; Díaz, Mijoler i Colau van compartit ahir en una compareixença conjunta, que cal seguir treballant per millorar la protecció dels espais protegits del delta del Llobregat, així com fomentar models econòmics i de transport sostenible i de generació d’ocupació de qualitat. En aquest sentit, van considerar que els fons europeus Next Generation a què pot optar l’Estat espanyol representen una oportunitat per finançar projectes que vagin en aquesta direcció.

L’alcalde del Prat de Llobregat, Lluís Mijoler, va celebrar l’aturada del projecte d’ampliació de l’aeroport anunciada pel Ministeri de Transport: “Després de la paralització, estem més que contents, ha imperat el sentit comú”. Però alhora va instar a la la prudència i va considerar que cal seguir lluitant per protegir la Ricarda i els espais naturals del delta del Llobregat, per la seva importància com a infraestructura verda metropolitana.

“Hem de començar a treballar per dotar de més protecció als espais naturals i insto a l’Estat a desenvolupar les mesures compensatòries ambientals que no s’han fet des de l’anterior a l’ampliació”, va sentenciar Mijoler.

En aquest sentit, cal recordar que la Comissió Europea va llançar el passat mes de febrer un advertiment a l’Estat espanyol per l’incompliment d’aquestes mesures. Mijoler també va urgir al govern de la Generalitat a aprovar i desenvolupar el Pla Especial d’Espais Naturals del Delta del Llobregat per “dotar de més protecció a aquests espais”. En aquest sentit, va recordar que, a finals de la passada legislatura, el govern català es va comprometre a fer-ho en un termini breu de temps .

Per la seva banda, l’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, va celebrar l’aturada del projecte, tot considerant que es tracta d’una “victòria de la ciutadania” i de la lluita present per limitar al màxim els efectes nefastos del canvi climàtic: “S’ha aturat un desastre que atemptava contra el bé comú”, va assenyalar Colau, tot admetent la seva alegria pel desenllaç.

Colau també va defensar que no es pot demanar corresponsabilitat a la ciutadania per combatre l’emergència climàtica i després presentar projectes “desastrosos” amb el territori i la seva preservació.

L’alcaldessa va agraïr igualment el “lideratge” de l’alcalde del Prat de Llobregat Lluís Mijoler i el suport de la vicepresidenta segona del govern espanyo i ministra de Treball i Economia Social, Yolanda Díaz. Colau va recordar també que “queda molta feina per fer” en matèria de mobilitat sostenible i inversions en la xarxa ferroviària, per la qual cosa va fer una crida a la resta d’administracions perquè els fons europeus es destinin a aquesta qüestió.

Per la seva banda, la vice-presidenta del govern espanyol i cap d’Unides Podem a l’executiu, Yolanda Díaz, va assegurar que si els càrrecs públics “trepitgessin i toquessin” més el territori no impulsarien projectes “depredadors i invasius” com l’ampliació de l’aeroport de Barcelona.

Va reiterar la seva satisfacció per l’aturada de l’ampliació i va destacar que ara el “repte” és treballar per transformar l’actual model econòmic. La vice-presidenta va assegurar que va transmetre de forma discreta a Pedro Sánchez la seva discrepància amb el projecte, i va evitar polemitzar amb els seus socis de govern perquè a considerar que aquestes polèmiques “allunyen a la gent” i “no aporten res positiu”.

La vicepresidenta segona del govern, va subratllar també la importància de destinar els fons europeus Next Generation a què pugui optar l’Estat espanyol a projectes per promoure l’economia sostenible “compatibles amb el medi ambient i generadors d’ocupació de qualitat”. També va instar a d’altres càrrecs públics a visitar la Ricarda per comprendre de primera mà el valor d’aquest espai natural protegit.

La visita a la Ricarda

Durant la visita, Joan Pino, doctor en biologia, professor d’ecologia a la UAB i director del CREAF (Centre de Recerca Ecològica i Aplicacions Forestals), va explicar als tres responsables institucionals la importància de la Ricarda per al conjunt dels ecosistemes dels espais naturals del delta del Llobregat.

La Ricarda és un espai protegit inclòs a la Xarxa Natura 2000 europea. És una Zona d’Especial Protecció, que conté la principal reserva de biodiversitat de la zona i aiguamolls que Nacions Unides considera fonamental preservar. Més del 75% de l’espai natural inclou hàbitats d’interès comunitari prioritari: a més d’una llacuna, s’hi poden trobar pinedes litorals, zones de maresme, i altres ecosistemes. És l’espai natural amb un major grau de naturalitat del delta del Llobregat, la zona humida menys modificada i amb hàbitats més madurs i consolidats. És una zona irreproduïble, un dels últims espais verges de tot el delta del Llobregat.

La visita va començar al Mirador de l’Illa a les 10 h, des d’on es pot veure una vista panoràmica de la Ricarda. Posteriorment, Díaz, Colau i Mijoler es van desplaçar a la Casa Gomis, un edifici d’alt valor arquitectònic declarat Bé Cultural d’Interès Nacional, situat dins de la finca de la Ricarda.

Font: Ajuntament del Prat i ACN

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here