Mossos d’esquadra i Guàrdia Civil s’han presentat aquest dimarts als estudis centrals de TV3 a Sant Joan Despí. No es tracta d’una entrada i registre sinó d’un requeriment perquè TV3 lliuri als agents una determinada informació.
L’operatiu conjunt de Mossos i Guàrdia Civil ha actuat en compliment d’una interlocutòria del 29 de setembre dictada pel titular del jugat central número 5. Els documents que busquen han estat reclamats pel jutge de l’Audiència Nacional Santiago Pedraz en el marc de les investigacions sobre el presumpte finançament il·legal de Convergència Democràtica de Catalunya, també conegut coma a cas del 3% per la referència que en va fer el president Pasqual Maragall al Parlament de Catalunya.
La documentació reclamada a la Corporació Catalana de Mitjans de Comunicació (CCMA), de la que forma part TV3, estaria relacionada amb contractes subscrits amb l’empresa audiovisual Triacom entre els anys 2008 i 2016.
El jutge Pedraz investiga si dirigents de CDC, d’acord amb funcionaris i empresaris “van posar en marxa una estructura per finançar il·legalment el partit de forma encoberta”.
Segons ha informat El Periódico, TV3 no és l’única entitat a la que es demana documentació. S’hauria requerit a 21 entitats, entre les que es troben empreses com Mediapro i Benito Arnó i diferents departaments de la Generalitat i l’Ajuntament de Barcelona. Es busca informació sobre el finançament de les campanyes electorals de CDC de 2010 i 2015, quan el candidat a la Generalitat fou Artur Mas. A l’Ajuntament de la capital catalana, el candidat fou el també convergent Xavier Trias, que va guanyar les eleccions de 2011 i després va perdre les de 2015 davant Ada Colau.
Si bé la majoria del cas del 3% ja va concloure amb la proposta de jutjar a diversos dirigents de CDC i del PEDECAT, la peça relativa a l’empresa de comunicació Triacom Audiovisual es continua instruint. El principal imputat és l’ex gerent de TV3, Oriol Carbó, executiu de la productora Triacom, i del que es considera que “existeixen indicis de que va seguir instruccions específiques” dels llavors dirigent convergent Germà Gordó per a que es pagués un deute d’uns 750.000 euros que CDC tenia amb l’empresari Joan Manuel Parra relatiu a la campanya electoral de 2010, en la que Artur Mas va aconseguir acabar amb l’experiència del Govern d’esquerres a la Generalitat. Parra va confessar dins el cas del 3% que hauria lliurat la quantitat a Convergència per a les eleccions de 2010, a canvi de rebre contractes públics.
Fotografia: Elpais.com