Un gambià de Torrelles de Llobregat, Malang Saumbé Manneh, ha viatjat a la Cimera del Clima de Glasgow per explicar una iniciativa ecologista i d’empoderament. Al poble costaner de Tujereng, a Gàmbia, un grup de dones planten cara al canvi climàtic i, alhora, desafien els rols de gènere masclistes instal·lant plaques solars.
Malang va obrir a Tujereng, juntament amb la seva companya Sílvia, un centre de formació professional sobre tecnologies renovables per a dones. Ara ha presentat aquest projecte al Centre de Convencions de la 26ª Conferència Mundial pel Clima (COP26), a Glasgow.
Els orígens d’aquest projecte es remunten a la seva etapa a Torrelles de Llobregat on va anar a viure amb la Sílvia. Allà, mentre treballava com a comercial sanitari, va estudiar cooperació internacional i energies renovables. Al 2009 tots dos van retornar a Gàmbia i, en col·laboració amb l’associació Solidança, una entitat de referència al Baix Llobregat, van portar un contenidor amb roba de segona mà. A partir dels primers diners guanyats van impulsar el projecte Fandema, que vol dir “ajudat a tu mateixa”. Amb el suport de diverses administracions catalanes, espanyoles i de la Unió Europea, van posar en marxa una escola on les dones reben formació per instal·lar plaques solars. També fan classes de cuina, fotografia i periodisme.
Malang que afirma que “la COP26 és un bon lloc per explicar el que fem”, ha estat molt aplaudit especialment per representants dels països nòrdics. Un projecte concebut a Torrelles de Llobregat va arribar, doncs, a Gàmbia i ara és explicat a Glasgow. Sembla que una altra globalització, sostenible i solidària, seria possible.
Font: ACN