Aquest mes de novembre ha fet tres anys que els veïns i veïnes del barri de Les Botigues de Sitges van ser cridats a votar sobre si volien continuar dins el municipi de la comarca del Garraf o passar a Castelldefels, al Baix Llobregat.
Les Botigues de Sitges constitueix un cas ben particular. Geogràficament forma part del Baix Llobregat i, de fet, no hi ha cap tipus de separació entre aquest barri i el municipi de Castelldefels on està enganxat i del que representa un continu que ressegueix la platja, tot i que el Passeig marítim de Castelldefels s’acaba al límit del terme municipal. Les Botigues està, en canvi, a 14 quilòmetres del nucli urbà de Sitges del que el separa el Massís del Garraf. A les Botigues es troba Port Ginesta.
Fins el segle XII havia format part del terme de la Baronia d’Eramprunyà, situada a Gavà, i mantenia així vincles amb el territori que segles més tard formaria la comarca del Baix Llobregat. A mitjans del segle XII, quan era un barri mariner de Castelldefels, va passar a formar part del monestir de Sant Vicenç del Garraf. L’any 1413, coincidint amb la donació del monestir a la Pia Almoina de Barcelona, aquest territori passà a vincular-se definitivament a Sitges. El nom de les Botigues té el seu origen en les barraques on els pescadors guardaven els seus estris de pesca. Als segles XX i XXI el creixement urbanístic de Castelldefels ha convertit les Botigues en una zona annexa a aquest municipi. Els aproximadament 3.000 veïns i veïnes del barri paguen els seus impostos a Sitges per un serveis que en bona part els hi queden molt lluny. Aquesta anòmala situació va provocar que durant el confinament municipal de principis d’aquest any derivat de la pandèmia el PROCICAT hagués de fer una excepció i permetre que els veïns de Les Botigues es desplacessin a Castelldefels.
Fa tres anys, davant la petició d’un sector de la població de segregar-se de Sitges i passar a dependre de Castelldefels, on tenen la majoria de serveis, l’Ajuntament de Sitges va acceptar convocar una consulta, però posant com a condició que per a que el resultat fos vinculant calia superar el 35 per cent de participació.
L’onze de novembre de 2018, després de diverses vicissituds, es va celebrar la consulta. Dels 1.858 veïns i veïnes amb dret a vot van participar-hi el 23’7 per cent, és a dir 440 persones. La majoria dels votants van optar per segregar-se de Sitges i passar a Castelldefels ( 88’18 per cent), mentre que un 11’36 van votar per continuar a Sitges. El resultats de la votació no van ser considerats vinculants per l’Ajuntament de Sitges, tot i acceptar que “eren un toc d’atenció”.
La situació, tres anys després, continua enquistada i els veïns i veïnes de les Botigues continuen vivint molt lluny del nucli del seu municipi i van a comprar i utilitzen molts serveis de Castelldefels. Malgrat determinades mesures descentralitzadores adoptades per l’Ajuntament, com la ubicació d’una Oficina d’Atenció Ciutadana (OAC) al barri, caldrà veure si en un futur es produeixen canvis que podrien provocar que el Baix Llobregat arribi per la banda de la costa, no tan sols geogràficament sinó també administrativament, fins el Massís del Garraf.