El diari Ara, a través d’un documentat article del periodista Albert Llimós va destapar el dia 10  de desembre  un cas d’abusos i vexacions del professor i excoordinador del futbol base del Barça, Albert Benaiges. La noticia ha provocat un terratrèmol al Futbol Club Barcelona, que ha arribat inevitablement a la Ciutat Esportiva Joan Gamper de Sant Joan Despí. Hi ha preocupació, indignació i algunes preguntes encara pendents de resposta.

Per elaborar el seu treball, el periodista va parlar amb més d’un centenar de persones de l’Escola Barcelona de Les Corts i del Barça per intentar saber què havia passat. Una seixantena de testimonis van confirmar que hi havia conductes inapropiades, abusos i vexacions.

L’1 de desembre el Barça havia tingut coneixement del reportatge i havia explicat a l’Ara que tenia constància de la investigació del diari. El 2 de desembre Benaiges va ser informat que seria apartat del càrrec que tenia dins el Barça, en una reunió amb el vicepresident esportiu, Rafa Yuste, i amb Ferran Reverter. Segons sembla, ni els advocats, ni el treballadors del club no van ser informats dels motius de la decisió i es va explicar que l’afectat plegava “per motius personals”. Segons fonts del club l’acord de desvinculació de Benaiges es va tancar per satisfer les quantitats previstes aquesta temporada 2021-22 i per facilitar que, amb 66 anys, pugui tramitar la seva jubilació.

La nova junta de Joan Laporta havia tornat a contractar Benaiges, que ja no era al club i treballava a Dubai, després de les darreres eleccions a la presidència celebrades el mes d’abril d’enguany. Laporta va afirmar, en declaracions a Barça TV, que Benaiges va ser contractat “pel seu talent a l’hora de descobrir nous jugadors”. I ha afegit que “és obvi que si arribem a saber tot això, no l’hauríem contractat”. Tanmateix Laporta va mantenir que “aquest senyor s’ha desvinculat del Barça per motius personals” i que “davant de tot el que està sortint, nosaltres estem recopilant informació i quan la tinguem tota ens pronunciarem oficialment”. Però, segons informa El Periódico, dins la Ciutat Esportiva Joan Gamper es sospitava de Benaiges, i tècnics del futbol formatiu del Barça varen advertir a la directiva que hi havia molts rumors sobre el seu comportament.

A més, han arribat informacions des de Mèxic, país en el que Benaiges va néixer l’any 1955, que introdueixen dubtes sobre si la junta del Barça podia conèixer el comportament del coordinador del futbol base. Benaiges, l’any 2014, va fitxar pel club mexicà Chivas, i només hi va treballar tres mesos. Segons informa La Vanguardia, diversos mitjans de comunicació mexicans van publicar que Benaiges va ser destituït com a director de desenvolupament esportiu del Chivas de Guadalajara (Jalisco) després de ser denunciat per alguns pares de menors pels seus “particulars” mètodes de treball. Tot i que aquest afer no va passar de sospites, és legítim preguntar-se si el Barça era coneixedor o no d’aquestes circumstàncies quan el va tornar a contractar.

Ara, els Mossos d’esquadra estan investigant de forma centralitzada les diverses denúncies presentades per exalumnes de Benaiges, i el Departament d’Afers  Socials de la Generalitat està analitzant el fet que tingués quatre nens en règim d’acollida; segons la Generalitat, Benaiges va cursar dues sol·licituds d’acollida els anys noranta però que no consta que es concretessin, i va realitzar una adopció l’any 1996. Per la seva banda, el Departament d’Educació està investigant per quin motiu no es van detectar els abusos a l’Escola Barcelona. S’està a l’espera dels resultats de la investigació anunciada pel Barça. Bufen vents de preocupació a la Ciutat Esportiva Joan Gamper.

Fonts. Ara, El Periódico i La Vanguardia.

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here