L’Ajuntament de Sant Feliu de Llobregat ha convocat un any més el Premi de Poesia Martí Dot, que arriba a la seva edició número 47. Està consolidat ja com un dels premis per poetes i poetesses joves més important del panorama líric català.
El certamen pretén promoure la creació literària en català i ajudar especialment els joves poetes i poetesses a donar a conèixer la seva primera obra.
Les i els concursants hauran d’enviar les obres per via telemàtica. Hi poden participar persones de fins a 36 anys que presentin un recull de poemes originals i inèdits, i en una quantitat suficient per integrar un volum, és a dir, aproximadament uns 300 versos.
El Premi està dotat amb 1.500 euros i implica la publicació de l’obra guanyadora a la col·lecció de poesia Viena Edicions. A més la persona guanyadora participarà en un mínim de dos recitals poètics organitzats per l’Ajuntament durant l’any 2022.
El termini d’admissió de treballs finalitza el 31 de gener de 2022. El veredicte es farà públic en el marc de la Setmana de la Poesia de Sant Feliu de Llobregat, que es desenvoluparà durant la segona quinzena del mes de març de 2022.
El Premi de Poesia Martí Dot va néixer a la capital de la comarca, encara sota la dictadura franquista, l’any 1975, quan un grup d’escriptors i escriptores catalanistes encapçalats per Joana Raspall, Llorenç Sans, Jaume Bosch Ventura i Matilde Bertrand van decidir crear un premi per promocionar la poesia en català entre els joves i ajudar a preservar la llengua. Personalitats com Josep Faura, Feliu Formosa, Alex Susanna o Ramon Pla i Arxé han participat activament en el jurat. Actualment el prestigiós escriptor David Castillo és el president del Jurat.
Martí Dot i Parellada nasqué a Sant Feliu de Llobregat el 14 d’abril de 1900 i hi va morir el 26 de gener de 1973. Escriptor autodidacta va escriure fonamentalment poesia, amb un estil planer i un llenguatge concret i clar. L’any 1973 bona part de la seva poesia va ser editada pòstumament amb el títol de Poesies.
Fotografia de Jaume Bosch, Joana Raspall, Llorenç Sans i Matilde Bertrand amb Martí Dot l’any 1952: Jaume Amigó. Arxiu Comarcal del Baix Llobregat