L’Institut Ramon Muntaner, del que forma part la Coordinadora de Centres d’Estudis de Parla Catalana,  en cooperació amb diverses entitats i corporacions municipals, i amb el suport del Fons Català de Cooperació, el Consell Comarcal del Maresme, la Federació d’Instituts d’Estudis Comarcals del País Valencià, el Museu Marítim de Barcelona i el Grup d’Estudis Històrics de la Mediterrània Occidental del Departament d’Història i Arqueologia de la Universitat de Barcelona, coordina el projecte “Encesa de torres, talaies i talaiots de la Mediterrània pels drets humans” impulsat pel Consell Insular de Mallorca i en que participen diferents països de l’arc mediterrani.

Al Baix Llobregat s’hi han adherit l’Ajuntament de Castelldefels i el Centre d’Estudis Comarcals del Baix Llobregat. També hi participen d’altres poblacions del Principat com Santa Susanna, Vilassar de Mar, Amposta, La Ràpita, Alcanar, Orrit, a la Ribagorça aragonesa Areny de Noguera i al País Valencià el municipi de Teulada a la comarca de la Marina Alta.

L’acte, que tindrà lloc de forma simultània aquest dissabte dia 15 de gener, recrea la comunicació visual que tenia lloc entre la torres de guaita, les quals eren, essencialment, un recurs d’autodefensa i que amb aquesta acció es converteixen en punts de llum, en fars d’acollida que mostren el camí.

L’objectiu és doble: per una banda, sensibilitzar la població sobre la situació que viu el Mediterrani on moltes persones es veuen obligades a abandonar casa seva i hi perden la vida cada any. I per l’altra, reivindicar i posar en valor les torres, talaies, talaiots i fortificacions com  a patrimoni històric i cultural present al conjunt dels Països Catalans.

A la Torre de Can Roca de Baix (a la fotografia), a Castelldefels, a tres quarts d’una del migdia de dissabte tindrà lloc la lectura del manifest escrit enguany per la cantautora Maria del Mar Bonet. A la 1 es produirà l’encesa de fum i s’acaba l’acte amb la cantada del Viatge a Ítaca de Lluís Llach. A la tarda es retorna a les torres a les 6 per llegir el manifest i a un quart de 7 s’encendran les bengales de foc.

La majoria de les torres de guaita van ser construïdes entre els segles XIV i XVI. La torre de la masia de Can Roca de Baix, de Castelldefels, que hi participa en nom de la comarca del Baix Llobregat, és del segle XVI. Trobem centenars de torres de guaita que formen part del patrimoni històric en el conjunt dels territoris de parla catalana.

Font: Centre d’Estudis Comarcals del Baix Llobregat

Fotografia: Castelldefels cultura

 

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here