L’espanyolisme de dretes va tenir molt poc pes a les eleccions municipals de 2019 a la comarca. El PP va obtenir només el 5’4% de vots i 10 regidors, 8 d’ells a Castelldefels, tot i que no li van servir per recuperar l’alcaldia d’aquesta ciutat. Ciutadans va superar clarament al PP, aconseguint el 9’7 % dels vots i 46 regidors. La presència de Ciutadans en algun governs municipals ha estat gràcies a pactes amb el PSC, com ha passat a Sant Vicenç dels Horts o Sant Andreu de la Barca. VOX encara no tenia força i es va quedar amb l’1’2 % dels vots sense obtenir representació a cap municipi.

De cara al 2023, tot feia pensar que la desaparició d’uns Ciutadans en plena crisi seria aprofitada pel PP per recuperar el terreny perdut i per VOX, que podria obtenir representació en alguns municipis. Però aquest diumenge, 30 de gener, ha aparegut un nou actor que busca el vot de la dreta radical espanyolista: es tracta del partit anomenat Valents. Per entrar als ajuntaments cal aconseguir un 5% dels vots.

Valents va fer la seva presentació a Barcelona aquest diumenge. És un partit que prové de Barcelona pel Canvi, el grup fundat per Manuel Valls i que va fracassar a les eleccions municipals de Barcelona l’any 2019. Desaparegut Valls, el partit, liderat per la regidora de Barcelona Eva Parera, aspira a ocupar part de l’espai més espanyolista de la política catalana. Parera va ser diputada al Parlament de Catalunya pel PP.

La majoria dels nous fixatges provenen del PP i Ciutadans, com els expopulars Joan López Alegre o Paula Añó,  o els exdiputats de Ciutadans, Carlos Calderón o Jean Castel. També hi figuren membres de Societat Civil Catalana o Convivència Cívica Catalana. Aquesta setmana passada es va fer públic el pas a Valents dels tres regidors de Cs a Sitges. Tot sembla indicar que aviat hi haurà moviments al Baix Llobregat.

Eva Parera va deixar clares les seves intencions: “Volem arribar als Ajuntaments per a rescatar-los del segrest identitari”. Tot i que els discursos van propugnar la unitat de tota la dreta espanyolista, de moment, els altres partits del mateix sector veuen en els plantejaments de Valents una OPA hostil. Manuel Reyes, del PP, que aspirar a tornar ser alcalde de Castelldefels, pot veure seriosament afectades les seves possibilitats de recuperar l’alcaldia. Fa pocs dies, tal com va informar elBaix.cat, llançava un dur atac contra Cayetana Álvarez de Toledo, diputada per Barcelona al Congrés de Diputats, amb la intenció de substituir-la a les Corts. El dirigent de Ciutadans, Carlos Carrizosa, conscient que l’objectiu principal de Valents són els 244 regidors i regidores que el partit va aconseguir  a les eleccions de 2019, molts dels quals han passat a ser no adscrits, ha acusat Valents de voler “fragmentar i provar de substituir” als altres partits i “no pas intentar arribar a acords amb les altres formacions”.

Fotografia: EFE

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here