L’Ajuntament de Viladecans està impulsant un seguit d’activitats per lluitar des del món local contra el canvi climàtic.

La ciutat ha guanyat el Premi Ciutat Sostenible en la categoria d’Eficiència Energètica atorgat per la Fundació Fòrum Ambiental, amb el suport del Ministeri per la Transició Ecològica i el Repte Demogràfic i la col·laboració d’Ecoembes. Aquests Premis reconeixen els municipis i ens locals supramunicipals que hagin apostat per projectes i actuacions dirigides a potenciar la sostenibilitat. En el cas de Viladecans, s’ha recogut el projecte Vilawat, que, segons el Fòrum Ambiental, “busca empoderar i involucrar la població en el procés cap a la transició energètica mitjançant la creació d’un operador integral local amb un estructura conjunta formada per ciutadania, empreses i administració”.

El Ple Municipal també ha aprovat que la ciutat presenti la seva candidatura davant la Comissió Europea per ser una de les cent ciutats intel·ligents i climàticament neutres  que accelerin la transició ecològica. L’alcalde de Viladecans, el socialista Carles Ruiz, ha quedat habilitat, d’aquesta manera, per defensar la petició davant les institucions europees, que el 25 de novembre de 2021 van llençar una crida per a que els municipis s’uneixin a la Missió sobre Ciutats Climàticament neutres i intel·ligents l’any 2030.

També és a punt de presentar-se davant la ciutadania el Pacte pel Clima de Viladecans. L’Ajuntament va decidir l’any 2019 implementar el Pla d’Acció per l’Energia Sostenible i el Clima, crear la Taula de Treball Participativa, crear una Comissió per l’Emergència Climàtica de caràcter tècnic i avançar en economia local i de proximitat, la sobirania alimentaria i un sector primari ecològic i de quilòmetre 0.

La Taula d’Emergència Climàtica ,que ha liderat l’Àrea de Medi Ambient i Sostenibilitat, que dirigeix la tinent d’alcaldia dels Comuns, Encarni Garcia Jiménez, ha estat punt de trobada bimestral dels diferents agents del territori per acordar propòsits i actuacions vers la mitigació del canvi climàtic. Finalment, ha estat possible elaborar el Pacte pel Clima del Viladecans que serà presentat el mes de febrer al Ple municipal.

I l’Ajuntament i l’Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB) han posat en marxa el nou Park& Ride, ubicat al costat de l’estació de Rodalies de RENFE, al carrer de la Tecnologia, que disposa de 155 places preferents i gratuïtes per als usuaris i usuàries del transport públic i que funciona amb l’app AMB P+R. Es pot utilitzar de dilluns a divendres de 5 a 23 hores. Carles Ruiz, alcalde de la ciutat, ha destacat que “estem fent un esforç molt important per a la potenciació del transport públic”  i ha anunciat que “s’està transformant la carretera C-245 per millorar el transport per autobús i la mobilitat sostenible”.

Fonts: Ajuntament de Viladecans, AMB i Viladecans en Comú

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here