Dia important per la ciutat de Barcelona i per els municipis del Besós i del Baix Llobregat. Dia important per al transport públic. El passat dilluns, 7 de març, van començar les obres de connexió de la xarxa de tramvies per l’avinguda de la Diagonal, una de les infraestructures de transport públic més rellevants de Barcelona.

La xarxa unificada connectarà cinc municipis del Baix Llobregat,  Sant Feliu de Llobregat, Cornellà, Sant Joan Despí, Sant Just Desvern i Esplugues, a més de  l’Hospitalet, amb el centre de Barcelona, i també amb Sant Adrià del Besós i Badalona. Es tracta doncs d’una obra de la ciutat de Barcelona amb una clara implicació metropolitana.

En la primera fase, de la que dilluns van començar les obres, es crearan 3 noves parades i un intercanviador: Verdaguer, Sicília, Monumental i Glòries. La intervenció, que es realitzarà al llarg de 1’8 quilòmetres entre la plaça de les Glories i el carrer Girona, permetrà guanyar 8.400 metres quadrats per a vianants, 2.500 metres quadrats d’espais ciclables i 5.000 metres quadrats de zones verdes.  Els treballs s’iniciaran de manera simultània en diferents àmbits de l’avinguda Diagonal.

S’ha calculat que la unió entres els actuals Trambaix i Trambesós duplicarà la demanada d’ús del tramvia fins arribar a un total de 220.000 viatgers i viatgeres diàries. També s’alleugerirà el trànsit motoritzat en 12.000 vehicles privats menys cada dia.

L’acte d’inici de les obres va aplegar al president de la Generalitat, Pere Aragonès, i l’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau. També hi era l’alcaldessa de Sant Feliu de Llobregat, Lidia Muñoz, un dels municipis beneficiats pel projecte que l’aproparà molt més al centre de la ciutat i a la banda Besós. El president de l’Associació per a la Promoció del Transport Públic (PTP), Adrià Ramírez, aportava també el suport d’aquesta entitat que sempre ha apostat pel tramvia. En el futur està previst que el Trambaix creui Esplugues sense necessitat de fer la volta actual i l’extensió del tramvia per Sant Feliu de Llobregat, aprofitant les obres del soterrament de RENFE, amb la voluntat de perllongar-lo fins Molins de Rei i Sant Vicenç dels Horts.

El president Aragonès va celebrar que la unió del tramvia impliqui una transformació urbanística i avançar cap a “unes ciutats més amables”.

L’alcaldessa Ada Colau va destacar que amb el projecte hi “està guanyant tota l’àrea metropolitana” i va assegurar que sempre ha apostat per “desencallar una infraestructura  que era un clam del cel”. “Ha guanyat el sentit comú” va afegir l’alcaldessa, fent referència a l’oposició de sectors conservadors de la dreta política, mediàtica i econòmica que sempre s’han oposat al tramvia.

La mateixa tarda, a TV3, la candidata a l’alcaldia de Barcelona de Junts per Catalunya Elsa Artadi,  afirmava que, si arriba a l’alcaldia i pot fer-ho, aturarà les obres. Tota una declaració d’intencions de cara a la ciutadania de Barcelona i del Baix Llobregat.

Font: Generalitat de Catalunya i Ajuntament de Barcelona

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here