Va ser una inauguració amb retard: la pandèmia va impedir durant mesos que l’Ajuntament de Sant Feliu de Llobregat inaugurés amb la participació de veïns i veïnes la Plaça Elisabeth Eidenbenz. I després unes fortes pluges ho van tornar a retardar. El divendres 22 d’abril, vigilia de Sant Jordi, per fi es van poder celebrar els actes que es van transformar en un homenatge a Elisabeh Eidenbenz i a la Maternitat d’Elna (a la fotografia).
Van intervenir l’ex directora general de Memòria Democràtica de la Generalitat, la santfeliuenca Maria Jesús Bono, el cònsol adjunt de Suïssa a Barcelona, Roger Kull, ja que Eidenbenz era suïssa, Nicolás García, alcalde d’Elna, municipi de la comarca del Rosselló, a la Catalunya Nord, on està ubicada la Maternitat, i l’alcaldessa de Sant Feliu de Llobregat, Lídia Muñoz.
L’alcalde d’Elna va recordar la figura de Elisabeth Eidenbenz i va explicar que el seu Ajuntament havia comprat fa un anys l’edifici de la Maternitat per tal de preservar la memòria de l’exili republicà. García, és ell mateix fill d’exiliats republicans. Va voler també agrair la primera col·laboració de la Generalitat de Catalunya amb Elna, en les figures del conseller Joan Saura, i dels santfeliuencs Francesc Baltasar i Maria Jesús Bono, que l’any 2004, tenien responsabilitats en el Departament de Relacions Institucionals que dirigia Saura. Acompanyava l’alcalde d’Elna, el regidor del mateix municipi, Pere Manzanares, un dels històrics defensors de la llengua i la cultura catalanes a la Catalunya Nord.
L’alcaldessa de Sant Feliu va explicar per què la ciutat va voler honorar la memòria d’una admirable dona lluitadora com Elisabet Eidenbenz i va reivindicar el seu exemple de servei a les dones republicanes internades en camps de concentració en platges com les d’Argelers. Mentre es produïen les intervencions, tres nenes que porten el nom d’Elna, entre elles la filla de l’alcaldessa, corrien i jugaven per la plaça. A Sant Feliu n’hi ha 9.
En l’acte es van llegir fragments del llibre d’Assumpta Montellà “La Maternitat d’Elna”, i la poetessa de Sant Just Desvern Judith Cobeña, la primera dona que va guanyar el Premi Martí Dot de Poesia de Sant Feliu, va llegir dos poemes del seu darrer llibre “Estat d’exili”; un d’ells porta per títol “Argelers”.
Fotografia: gencat.cat