La campanya de l’Àrea Metropolitana de Barcelona de prevenció d’incendis a les muntanyes de Collserola i la resta de boscos metropolitans va començar la setmana passada i s’allargarà previsiblement fins a finals d’agost. El període de vigilància activa s’iniciarà el 6 de juny, amb l’entrada en funcionament de la majoria de les torres de guaita.
El dispositiu consisteix en una vigilància activa sobre el territori amb la funció d’alertar precoçment de qualsevol columna de fum i avisar als serveis corresponents per apagar el foc i evitar-ne la propagació. Està format per 13 torres de guaita (a la fotografia), 1 equip de suport mòbil i una central de comunicacions. Entre el juny i l’agost funciona els 7 dies de la setmana en horari de matí i tarda amb un equip format per 32 persones. Aquest any s’incorporen també agents cívics que faran una tasca de sensibilització.
A més d’aquestes mesures de prevenció activa d’incendis forestals també hi ha un seguit d’intervencions de prevenció passiva que s’han portat a terme durant l’hivern (manteniment de les franges perimetrals d’urbanitzacions i nuclis urbans, l’aclarida de masses forestals, tala d’arbres perillosos i actuacions en llocs estratègics, entre ells les Fatjones i al turó d’en Corts, a Sant Just Desvern, i la introducció de ramats. Dues accions essencials són el control de vegetació adjacent i dels camins principals i el manteniment del ferm dels camins de la xarxa bàsica.
La mitjana dels darrers 30 anys és de menys d’una hectàrea cremada per incendi: hi ha un nombre considerable de focs però la superfície cremada és poc rellevant. Un element essencial és la coordinació interadministrativa en la prevenció .
Font: AMB