Més de 30 alumnes dels municipis d’Esparreguera i Corbera de Llobregat estan en llista d’espera per accedir al servei de transport no obligatori al que tenen dret. Un cas clar de discriminació.
Des del Consell Comarcal del Baix Llobregat, ajuntaments, centres escolars i Serveis Territorials del Departament d’Educació de la Generalitat, s’han realitzat durant el mes de juliol 18 comissions territorials amb la finalitat de planificar el servei de transport escolar per al curs vinent 2022-2023, adequant-lo a l’alumnat amb necessitats especials , millora de la qualitat i itineraris, així com abordar aspectes de salut mental dels i de les joves.
Per aquest curs 2022-2023 es preveu realitzar 76 rutes de transport escolar per traslladar diàriament prop de 1.800 alumnes, dels quals 435 aniran a centres d’educació especial de la comarca, ubicats a Cornellà de Llobregat, Gavà, Martorell, el Prat de Llobregat, Sant Boi de Llobregat, Sant Feliu de Llobregat, Sant Just Desvern i Sant Vicenç dels Horts. Cal destacar que el 66 % d’aquest alumnat té un grau de discapacitat igual o superior al 60% i que en algunes rutes individuals es compta amb el servei de medicació de rescat per alumnes amb problemes de salut i poder garantir el seu trasllat al centre escolar.
Contra la discriminació
El Consell Comarcal considera que el decret 16/1996 de 14 de maig, pel qual es regula el servei escolar de transport no s’ajusta a les necessitats actuals i desatén als municipis amb una oferta educativa completa i, alhora, amb una distribució geogràfica dispersa que provoca importants distàncies als centres educatius, el que suposa una discriminació cap a l’alumnat que resideix a una distància considerable del seu centre educatiu, establint un precedent discriminatori entre dues casuístiques idèntiques.
El Consell denuncia la negativa del Departament d’Educació d’implementar dues noves línies de transport escolar no obligatori. El ple de Consell ja havia aprovat el 31 de maig de l’any passat una moció en que s’instava a la Generalitat a posar fi a la discriminació que es deriva del Reglament.
El vicepresident del Consell, responsable comarcal d’Educació i regidor de Sant Vicenç dels Horts, Jordi Gil, ha declarat que “des del Consell Comarcal trobem imprescindible avançar en la millora d’aquestes rutes i en l’augment de les mateixes garantint que totes les i els alumnes del Baix Llobregat a una distància llunyana dels centres escolars tenen aquest dret garantit”
Font: Consell Comarcal del Baix Llobregat