Ha estat qualificada de dimissió sorpresa. L’exconsellera de la Generalitat, Àngels Chacón, ha decidit dimitir del seu càrrecs de secretària general del partit Centrem, del que era la màxima dirigent i principal impulsora. Chacón sembla que té previst deixar per complet la política, tot i que continuarà militant a Centrem. Chacón diu estar cansada de les intrigues internes i les lluites de partit.

Però més enllà de les motivacions personals, sobre la dimissió plana també la dificultat de trobar un espai polític per a Centrem, partit provinent del PEdCAT, i que hagut de competir amb Junts per Catalunya, el partit de Laura Borràs i Jordi Turull, per liderar l’herència de Convergència i Unió, des d’una posició més moderada. Centrem va celebrar el seu primer congrés a l’Hospitalet el passat mes de maig i, tal com va informar elBaix.cat, l’alcalde de Castellví de Rosanes, Adrià Camino ( a la fotografia amb l’alcalde Martorell, Xavier Fonollosa) i la regidora de Sant Just Desvern, Laia Flotats, van ser elegits membres de l’executiva. Però a mesura que s’apropen les eleccions municipals del 2023 s’ha pogut comprovar que molts dels alcaldes i alcaldesses provinents  del PEdCAT no es volen arriscar a competir electoralment amb Junts. De fet, el director de El Nacional, José Antich, bon coneixedor de les interioritats de Junts ha afirmat que “aquest partit té emparaulats, sota les sigles de Junts, pràcticament tots els alcaldes del PEdCAT per a les municipals del pròxim mes de maig”.

A la comarca, hi ha alcaldies clarament arrenglerades amb Junts per Catalunya, com les de Sant Climent de Llobregat, Begues o Torrelles de Llobregat. En canvi, tal com hem explicat, l’alcalde de Castellví de Rosanes, Adrià Camino, era un dels impulsors de Centrem i caldrà veure quina opció prendrà. Cada vegada sembla més clar que l’alcalde de Martorell, la ciutat més important del Baix Llobregat governada per l’antic espai convergent, Xavier Fonollosa, que encara no s’ha posicionat, pot acabar dins Junts per Catalunya. Fonollosa s’ha distingit per adoptar formes de govern molt dretanes i és un dels alcaldes capdavanters en negar l’empadronament a les persones que no disposen de casa en propietat o de lloguer al municipi, una opció desautoritzada pels tribunals i pel Síndic de Greuges per vulnerar drets bàsics. Caldrà veure com es rebuda una personalitat tan controvertida a Junts, que vol presentar-se com una força política transversal.

Fotografia: Ajuntaments de Martorell i Castellví de Rosanes

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here