Manuel López Lozano, jurista i polític, nascut l’any 1942, alcalde democràtic d’Abrera escollit en les eleccions municipals de 1979, les primeres després del franquisme, ha mort.
L’Ajuntament d’Abrera ha lamentat la seva mort i ha decretat tres dies de dol oficial. Les banderes de l’Ajuntament romanen a mig pal en senyal de dol des d’aquest passat dijous, 27 d’octubre fins el dissabte 29 d’octubre.
Manuel López, afiliat a CCOO, va encapçalar l’any 1979 com a militant del PSUC ( Partit Socialista Unificat de Catalunya) la candidatura de l’Entesa Municipal d’Abrera i va ser escollit primer alcalde democràtic després del franquisme (a la fotografia).
López, va ser protagonista involuntari d’un dels episodis més tristos de la transició al Baix Llobregat i a Catalunya i que il·lustra que no és cert que en aquell període no es produïssin casos de violència. Mentre intentava actuar com a mediador en un conllicte laboral a l’empresa K-Mobel, del polígon Can Sucarrats, va rebre un impacte d’una bala disparada per la Guàrdia Civil. Manuel Lopez va veure com la seva vida canviava: tres mesos després de la seva presa de possessió com alcalde quedava prostrat en una cadira de rodes per haver intentat defensar els drets dels treballadors. .
Va deixar el PSUC l’any 1981, arran de la ruptura produïda en el Vè Congrés i, posteriorment, el 1996, López es va afiliar al PSC, partit amb el que va continuar com a regidor sumant un total de 22 anys a l’Ajuntament. L’any 2005 es va jubilar com a advocat i va deixar la política municipal. L’any 2007 el ple municipal el va nomenar fill predilecte d’Abrera i el 2010 va rebre la Creu de Sant Jordi.
L’Ajuntament ha habilitat la sala de vetlla a la Sala de plens de la Casa de la Vila. Aquest divendres, a les 11 del matí. s’hi celebra una cerimònia laica.
Els fets de 1979 explicats per Manuel López
“El 30 de julio de 1979 unos compañeros de CCOO me piden que haga de intermediario entre los trabajadores de la empresa K-Mobel, situada en el Polígono Industrial de Can Sucarrats, y la Guardia Civil. Desplazado al lugar me encuentro con que la Guardia Civil tiene rodeadas las naves de la empresa con unos 30 efectivos habida cuenta que los trabajadores tienen secuestrados en el interior a dos administrativos y al gerente como medida de presión para que se les paguen tres semanas de sueldo y la paga de julio que se les adeuda. Hablo con la Guardia Civil y con los trabajadores y consigo que éstos útimos liberen a los rehenes y que el gerente se quede, voluntariamente, para tratar de solventar el problema de pago con los socios.
Estoy permanentemente en contacto con las fuerzas que rodean las naves, con el gobernador civil y con el teniente coronel de la Comandancia, quién, en la última conversación telefónica, dice que ha dado la orden de que la Guardia Civil abandone el lugar.
Durante esta útima conversación hay un guardia civil que, intentando forzar una puerta de entrada, dispara un tiro y me hiere, me deslizo de la silla como un muñeco, caigo al suelo y soy trasladado al hospital. Como consecuencia de las heridas quedo parapléjico estando casado, como ya he dicho, siendo padre de dos hijos y con la mujer esmbarazada de siete meses.
El guardia civil fue juzgado por la Audiencia Provincial en marzo de 1981 y, declarado culpable de una falta por negligencia simple, es condenado a la pena de 30 dias de arresto menor”. Manuel López.
Font: Ajuntament d’Abrera i Memòria-antifranquista.com
Fotografia: Ajuntament d’Abrera