El Parc de Collserola va batre el seu rècord d’ús ciutadà amb 6’4 milions de visites el 2021. Es tracta de la xifra més elevada de la història del Parc, a causa, segons el Consorci del Parc Natural, de la necessitat d’esbarjo a l’aire lliure derivada principalment de la pandèmia.

L’any 2022, les dades indiquen que s’acabarà amb més de 5 milions de visites, una xifra una mica superior a la mitjana dels anys precedents a la COVID-19.

Aquests elevada afluència demostra la importància d’aquest espai natural per a la ciutadania metropolitana però alhora fa imprescindible la regulació i ordenació  dels usos, que porta a terme l’ens gestor, el Consorci del Parc Natural de la serra de Collserola.

El nou Pla especial (PEPNat) esdevé una eina per millorar l’encaix entre la freqüentació  i conservació i proposa la concentració d’activitats al perímetre del Parc, per rebaixar-ne la pressió a l’interior, on es troben les zones més sensibles i amb més valor ambiental.

El PEPNat proposa, en aquest sentit, dues estratègies en relació a l’ús públic: reforçar la xarxa d’infraestructures per a l’ús públic per concentrar les activitats en determinades àrees, i prioritzar la disminució de la pressió social en àrees sensibles de l’interior del Parc, modulant l’accés a l’espai protegit per mitjans no motoritzats.

Els municipis del Baix Llobregat que formen part del Parc de Collserola són Esplugues, Sant Just Desvern, Sant Feliu de Llobregat, Molins de Rei (a la fotografia) i El Papiol. Una part dels 6’4 milions de vistes han estat a càrrec de la ciutadania d’aquestes cinc localitats.

Font: AMB

Fotografia de La Rierada: Fotohiking

 

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here