1994-2023
L’any 1994 es va inaugurar a Cornellà el Centre Comercial Llobregat (a la fotografia). Aquest centre, conegut com Eroski, el 1994, Hipercor i el Corte Inglés de 1995 i Splau el 2010: quan el 2016 va tancar la tenda de moda Balasch, la més antiga del municipi i que aquell any en complia 100 d’activitat, els responsables d’aquell comerç tradicional i arrelat a la ciutat, declaraven a La Vanguardia: “Qui s’ha omplert les butxaques amb la mort del comerç local?”. I afegien que els darrers 22 anys la política comercial de l’Ajuntament havia estat clara: “Impulsar les grans superfícies” que van provocar “la desertització comercial de l’antic carrer Major”, el carrer Rubió i Ors. Els botiguers titllaven la política de l’alcalde socialista Antonio Balmón de “cínica de cara els comerciants”. L’any 2017 Carrefour va substituir Eroski al Centre Comercial Llobregat.
Però l’any 2022 ha posat de manifest els límits d’aquella política: el Centre Comercial Llobregat ha anunciat que el mes de gener de 2023 tancarà les seves portes, gairebé 30 anys després de la seva inauguració.
Segons ha informat El Periódico, les botigues del Centre Comercial ja anuncien liquidació del seu stock després d’un desacord econòmic amb la propietat. Sindicats i empreses estan negociant la redistribució de personal a centres pròxims per intentar que ningú es quedi sense feina. Segons el Comitè d’empresa de Carrefour, el comerç que fins ara ha donat feina a 90 treballadors i treballadores, es calcula que a principis de gener la majoria de comerços hauran tancat.
L’Ajuntament expressa “desconeixement”, “inquietud” i “incertesa”
L’Ajuntament de Cornellà de Llobregat va fer públic aquest divendres, 9 de desembre, un comunicat “davant el tancament del Centre Comercial Llobregat”.
El consistori ha volgut deixar clar que “es tracta d’una decisió presa en l’esfera de l’operador privat, que desenvolupa una activitat econòmica a la ciutat”.
Segons l’Ajuntament, la Junta de propietaris li ha comunicat que “a partir del 8 de gener de 2023, i de forma progressiva, es portarà a terme un pla de tancament, que contempla el desallotjament progressiu entre el 9 i el 28 de gener i el tancament definitiu a 31 de gener”. “D’aquesta manera”, afegeix el Consistori, “acaba l’activitat comercial d’un centre que va ser un referent a la comarca. Inaugurat el desembre de 1994, compta amb una superfície de 35.000 metres quadrats i 1.600 places d’aparcament on l’empresa Carrefour S.A. ocupa actualment la zona dedicada a supermercat”.
L’Ajuntament, encapçalat per l’alcalde Balmón, “manifesta la seva preocupació pel tancament i per les conseqüències que pot tenir, principalment per la pèrdua de llocs de treball i per la situació dels petits propietaris que van apostar pel centre en els seus inicis”. També “expressa la seva inquietud pel desconeixement sobre quines són les intencions darrere d’aquesta decisió, i la seva incertesa sobre quines poden ser les propostes sobre la futura orientació d’aquest espai de centralitat i rellevància econòmica local per part dels actuals propietaris d’aquest centre”.
I ara què?
El model propiciat per l’Ajuntament de Cornellà basat en el lliure mercat i la llei del més fort ha portat fins aquí. A les xarxes es poden llegir comentaris de ciutadans i ciutadanes que expliquen que amb l’obertura de l’Splau van deixar d’anar al Centre Comercial Llobregat. El peix gros es menja el peix mitjà que s’havia menjat els peixos petits. Però les botigues de proximitat del casc antic que van haver de tancar ja no hi són. I de moment, l’enorme edifici, situat a tocar del centre de la ciutat i davant el qual passen cada dia milers de persones quedarà com un monument a una bombolla que comença a esclatar. Cornellà s’ho pot permetre?
Fonts: Ajuntament de Cornellà de LLobregat La Vanguardia i El Periódico
Fotografia: El Periódico