El periodista baixllobregatí Raul Montilla Corral publica el llibre “De Vallirana a Barcelona. Crònica històrica del frustrat primer gran tramvia metropolità”, editat pel Centre d’Estudis Comarcals del Baix Llobregat.
Més de 30 quilòmetres de recorregut, d’ús mixt: transport de passatgers, però també d’àrids de l’Ordal per a la construcció d’una Barcelona en transformació i productes de l’horta del Llobregat. Darrere el projecte: un monàrquic conservador i agent de borsa de nom Gumersindo de Cosso i de Rosa; enfront del mateix, l’Ajuntament de Barcelona i els lobbys del tramvia començant pel mateix marquès de Foronda.
Aquests són els elements que formen part del llibre de Raul Montilla, publicat per Edicions del Llobregat, l’editorial del CECBLL, i que explica un episodi, el projecte de tramvia que havia d’unir Vallirana i Barcelona, que van tenir lloc a començament del segle XX i que hauria pogut transformar una gran part del Baix Llobregat.
Francesc Ollé Dorca, membre de la Junta del CECBLL i de l’associació Amics de Vallirana, escriu en el pròleg: “La primera cosa que es fa evident en llegir el llibre és que està molt documentat. L’exhaustiu treball de cerca de dades i posterior ordenació previ al relat és una de les seves característiques. És un seguit de cites històriques en els registres de la política, la distribució elèctrica , l’economia, la societat, l’àmbit laboral com el treball de la pedra o els productes alimentaris…”.
Ollé comenta que encara hi ha gent a Vallirana que diu recordar material ferroviari, com ara travesses, dipositat als terrenys de l’antiga serradora de can Marsell, actual Rambla de la Sobirania, on es va projectar l’estació de final de trajecte.
Raul Montilla, nascut l’any 1979, ha treballat en diferents mitjans, especialment a La Vanguardia. Ara treballa a l’administració, a Esplugues de Llobregat. Ha guanyat diversos premis de periodisme i també de novel·la.
La col·laboració entre el periodista Montilla i el Centre d’Estudis Comarcals ens proporciona un material de primera qualitat per entendre millor la història del Baix Llobregat.
Font i fotografia: CECBLL