Des de l’Àrea de Medi Ambient i Sostenibilitat de l’Ajuntament de Viladecans, juntament amb l’Àrea Metropolitana de Barcelona i la Diputació de Barcelona han organitzat la Jornada ‘Més pol·linitzadors, més vida’, que tindrà lloc el 9 de febrer de 9 h a 14 h al Casal de la Montserratina de Viladecans.
Aquesta jornada té com a objectiu motivar sobre la importància d’implementar, des del món local i supramunicipal, polítiques i accions encaminades a la protecció i la conservació de les abelles i dels pol·linitzadors silvestres i també a la divulgació, sensibilització i educació ambiental perquè la implicació de la ciutadania i dels agents socials i econòmics és imprescindible per a la defensa i protecció dels pol·linitzadors.
Aquesta jornada neix en el marc del projecte BEE HAPPY, iniciat l’any 2014 amb l’objectiu de treballar en la conservació dels pol·linitzadors silvestres com a espècies d’especial interès per garantir la vida i, més concretament, la producció agrícola i la seguretat alimentària.
Des que es va posar en marxa, s’han anat implementant les diferents línies estratègiques d’actuació com la plantació de prats de mel·líferes i d’escocells i balcons per afavorir-ne els hàbitats i crear corredors de plantes i flors com a zones d’alimentació i refugi a la ciutat, utilitzar les abelles com a bioindicador de la qualitat ambiental del municipi, impulsar una política fiscal activa que afavoreixi la presència de ruscos a la zona agrícola, impulsar el seguiment, control i investigació per a la millora del coneixement dels pol·linitzadors i promoure la sensibilització i la divulgació com a base per activar la ciutadania en la participació a favor de la seva conservació i, en aquest punt, la Casa de les Abelles és l’equipament de referència.
Des de la Casa de les Abelles, inaugurada el 2019, s’han impulsat els programes d’educació ambiental als centres docents de la ciutat i activitats per a un públic més ampli. Els diumenges s’hi fan activitats per a famílies per conèixer millor el món de les abelles i dels pol·linitzadors silvestres: les plantes mel·líferes, la mel, el pròpolis, la cera, són protagonistes de tallers i contes.
Hi ha dues activitats d’especial interès, el Tinkering de les abelles que uneix mètode científic i la metodologia tinkering per treballar el paper de les abelles i potenciar el coneixement dels diferents beneficis que aporten al nostre dia a dia, a partir de la resolució dels reptes que constitueixen el nucli de l’activitat a través de diferents fases; i Fem mel que a través d’un apicultor professional, permet als visitants conèixer l’apassionant món de les abelles, com s’extreu la mel i visitar els ruscs amb el vestit d’apicultor.
Per a un públic més adult s’han posat en marxa els Capvespres de música i mel, el tercer divendres dels mesos des del maig fins al juliol. En els quals participen grups de Viladecans que ens acompanyen amb música mentre el públic pot gaudir alhora de diferents tasts de menjar i beguda amb mel.
La Casa de les Abelles i el seu entorn del Parc de Mas Ratés acullen la Fira de Sant Ponç, al voltants del 8 de maig i la Festa de la Mel, a la segona quinzena d’octubre amb parades de productes vinculats amb la mel i amb activitats per a tothom.
L’apicultura urbana és una alternativa a l’apicultura tradicional, accessible a gairebé tothom, que cada vegada desperta més adeptes i augmenta el nombre de ciutats on es practica aquesta nova modalitat. A Viladecans l’any 2022 es va fer el primer curs d’apicultura urbana per tal que la població tingués oportunitat de conèixer i aprendre aquesta alternativa des de una mirada propera.
La voluntat de la ciutat de Viladecans de treballar per a la conservació de les abelles i dels pol·linitzadors silvestres es va posar de manifest amb l’aprovació per part del Ple municipal, el maig de 2022, de la declaració de “Viladecans, ciutat amiga de les abelles i dels pol·linitzadors silvestres”.