Temps complicats pel govern en minoria de Castelldefels integrat pel PSC, ERC i Junts. Després de l’enfrontament de l’alcaldessa socialista Maria Miranda amb un dels regidors més destacats del grup del PSC, Nico Cerpa, que va acabar amb la seva expulsió del grup socialista, i que a finals de febrer no s’hagin aprovat els pressupostos del 2023, aquest passat divendres, 17 de febrer, el govern municipal va patir una sorollosa derrota en el punt que possiblement era el mes important del seu mandat.
El ple extraordinari (a la fotografia) va decidir paralitzar l’”Avanç de planejament de la modificació puntual del Pla General Metropolità per a la millora de la xarxa d’espais lliures i equipaments de les urbanitzacions al terme municipal de Castelldefels”, també conegut con “Avanç de planejament dels 6 Eixos Verds”. Els vots dels 14 regidors i regidores del PP, Movem -En Comú Podem, Ciutadans i el regidor no adscrit Fernando Cerpa, fins fa poc membre del grup socialista, van forçar la retirada del Pla. Hi van votar en contra, defensant que el Pla continués endavant, l’equip de govern (PSC, ERC i Junts) i una regidora no adscrita.
El Pla proposat per l’equip de govern ha provocat una gran oposició en diversos sectors de la ciutadania. De fet, la sessió plenària es va celebrar a instàncies de la Plataforma 6 Eixos de Ciment, la Federació d’Associacions de veïns de Castelldefels ( que inclou 13 associacions veïnals) i les Associacions de veïns i veïnes de La Nova Muntanyeta És Viva, Vistamar i El Poal.
L’alcaldessa Maria Miranda es va mostrar contrària a les “fake news i dades totalment falses i amb interessos electoralistes que s’han anat explicant sobre els Eixos Verds”. Tant ERC com Junts van considerar que la retirada del Pla impedeix l’ampliació del Parc del Garraf, un argument que contrasta amb l’oposició de l’Ajuntament de Castelldefels a l’ampliació de la protecció d’un altre espai natural, el Delta del Llobregat. Jordi Maresma (ERC), regidor de Planejament i Medi Ambient, va acusar als partits de l’oposició d’haver “posat els seus interessos partidistes i individuals per davant del bé comú dels veïns i veïnes de Castelldefels”.
Per part dels que es van oposar al Pla, Manuel Reyes, del PP, va destacar que “avui tots tenim una oportunitat de repensar Castelldefels, aturar aquest projecte definitivament i començar a treballar tots junts amb el compromís de millorar la qualitat de vida dels veïns de Castelldefels”. El fins fa poc regidor del grup socialista, Nico Cerpa, va certificar el seu allunyament de l’equip de govern i de l’alcaldessa i va afirmar: “Crec que aquest Ple és el Ple més important de la legislatura”.
Candela López atribueix el fracàs del projecte a la “nefasta gestió del govern municipal”.
En un comunicat fet públic aquest dilluns 20 de febrer, Movem En Comú Podem ha recordat els arguments que la seva portaveu i candidata a l’alcaldia, Candela López Tagliafico, va defensar en el Ple del dia 17.
Candela López va valorar positivament “la mobilització ciutadana” que va forçar el ple extraordinari i es va comprometre a treballar en el futur per “protegir els espais naturals, millorar la connexió entre barris i avançar en la cohesió social amb equipaments i habitatge assequible en una nova etapa basada en el diàleg i el consens amb el veïnat”.
La portaveu de Movem En Comú Podem va afirmar que “estem davant un fracàs degut a la nefasta gestió feta pel govern municipal de PSC i ERC. Un govern en minoria, feble i sense lideratge polític que s’ha demostrat incapaç de compartir amb la ciutadania el projecte des del primer moment. Aquesta manca de diàleg i consens ha acabat amb un projecte que podia haver estat un bon punt de partida per definir com ha de ser el Castelldefels del futur”. I va afegir: “Si un projecte que va néixer per millorar la qualitat de vida i la convivència a la ciutat ha aconseguit el contrari en aquests mesos, és millor aturar-ho, prendre nota i fer-ho millor en el futur”.
Fonts: Ajuntament e Castelldefels i Movem Castelldefels En Comú Podem
Fotografia: elCastell