Segons informa ElPuntAvui, la Secció 9a de l’Audiència de Barcelona ha decidit que el cas de vuit dels nou docents de l’Institut de secundària El Palau de Sant Andreu de la Barca, quedi sobresegut de forma lliure; només en un cas es manté la investigació oberta, malgrat que en el seu dia el jutjat instructor ja va resoldre que no hi havia delicte.

La decisió de l’Audiència es produeix perquè, tot i que els dos jutjats de Martorell van dictar l’arxiu per a tots els professors, el fet que aquest fos provisional i no lliure va permetre que la fiscalia i l’acusació particular presentessin un recurs davant l’Audiència de Barcelona, amb la intenció de reobrir les investigacions per un suposat delicte d’odi.

Es tracta de diversos expedients que afectaven a nou docents. Un anava sol perquè es referia a fets ocorreguts el 20 d’octubre de 2017, i les vuit acusacions restants tenien a veure amb fets del 2 d’octubre de 2017, l’endemà del referèndum i de les càrregues policials. L’Audiència, encarregada de revisar els recursos, ha dictat el sobreseïment lliure per a vuit investigats mentre que en el novè cas ha ordenat al jutjat de Martorell que reobri el cas.

L’Audiència considera que el cas denunciat és un fet breu i puntual, tan menor en la seva intensitat i temps que no pot tenir la consideració de delicte.

El govern municipal ha mirat cap a una altra banda

Després dels fets de l’1 d’octubre de 2017, una associació propera a la Guàrdia Civil va presentar una denúncia contra l’equip docent de l’IES El Palau a qui acusava d’adoctrinar els alumnes en contra d’aquell cos policial, que disposa d’una important caserna al municipi.  Se’ls acusava de humiliar a fills de guàrdies civils , obligar-los a assistir a una protesta contra la violència policial i d’assenyalar-los en algunes classes.Com a conseqüència de la denúncia, acompanyada d’una campanya política i mediàtica desfermada per la dreta espanyolista, especialment per Ciutadans, els professors es van haver de sotmetre a un procés judicial que sembla que ara, com a mínim per a vuit dels acusats, arriba al seu final.

La situació creada va provocar importants protestes a Sant Andreu de la Barca (a la fotografia) i va sacsejar l’activitat de l’Ajuntament. En el moment dels fets, el llavors alcalde socialista de la ciutat, Enric Llorca va demanar “acabar el curs amb la màxima normalitat i respecte” i va exigir que volia que “els joves rebin l’educació que han de rebre i sense discriminacions”, una expressió de complicitat amb els denunciants.

L’any 2021 el portaveu de Ciutadans a l’Ajuntament de Sant Andreu, Xavier Pla, va reconèixer en una entrevista a Sant Andreu TV que, en contra del que havia afirmat el seu partit, “no va haver-hi adoctrinament “ a l’IES El Palau. Aquest reconeixement va provocar, tal com va informar elBaix.cat, que qui havia estat portaveu de l’assemblea de docents de l’Institut, Josep Lluís del Alcázar, li recordés, en una carta oberta, el patiment que Ciutadans havia provocat a les persones injustament acusades.

La petició del mateix any 2021 del grup municipal Fem Sant Andreu de que el consistori realitzés una declaració institucional  per reposar l’honor malmès dels docents afectats, va ser rebutjada per l’actual alcaldessa socialista Ana Alba, que governa en coalició amb Ciutadans, perquè  no volia “tornar a coses del passat”. Atès que el passat és ben present, com ho demostra la decisió de l’Audiència de Barcelona, hi ha expectació a Sant Andreu de la Barca per saber si el govern de PSC i Ciutadans farà algun acte de reparació cap els mestres de l’Institut de la localitat.

Font: El PuntAvui

Fotografia: CCMA

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here