En les eleccions municipals del 2019 el partit d’extrema dreta Vox va obtenir al Baix Llobregat tan sols un 1’25 % dels vots i no va aconseguir ni un sol regidor. Ara, però, té esperances de millorar resultats: el fet d’haver aconseguit avenços significatius a les eleccions generals i la previsible desaparició de Ciutadans els fan ser més optimistes. Tot i així, hauran de competir amb altres opcions de la dreta com el PP, Valents, les restes de Ciutadans o algunes candidatures locals de caire populista.
De moment, Vox està anunciant caps de llista en diversos municipis: A Cornellà, Iván Cánovas; a Castelldefels, Juan Antonio Gil; a Sant Boi de Llobregat, Juan José García; al Prat de Llobregat, Rafael Millán; i a Viladecans, Marina Ferrer.
Allà on governa el PSC prometen lluitar contra els socialistes, i allà on governa En Comú Podem asseguren que volen combatre el comunisme i els ecologistes. El discurs que tots els candidats comparteixen és el de considerar que tots els municipis de la comarca pateixen una inseguretat que fa impossible sortir al carrer, que hi ha un elevat percentatge d’habitatges ocupats i que cal una política que posi ordre. Aquesta és gairebé la seva única proposta.
Vox i Abascal
Vox és un partit polític d’ideologia ultraconservadora i ultranacionalista. El presideix Santiago Abascal (a la fotografia), que fou militant i dirigent del PP entre el 1996 i el 2013, arribant a ser diputat al Parlament basc per aquest partit. Des del 2010 fins el 2012 fou càrrec de confiança del PP a la Comunitat de Madrid. L’any 2013 fou nomenat director de la Fundación para el Mecenazgo y Patrocinio Social, una fundació amb un sol treballador, a més d’ell mateix, i sense cap activitat coneguda, que aquell any va rebre de la Comunitat de Madrid una subvenció de 183.600 euros, dels que 82.491 constituïen el sou d’Abascal. És un partit especialment agressiu amb els immigrants, sobre tot si són musulmans, i amb el feminisme, raó per la qual insulta i ataca durament la ministra d’Igualtat del govern central, Irene Montero. En motiu de l’exhumació de les restes del dictador Franco, Vox va defensar la carta dels militars que s’oposaven a aquesta operació recordant que “són la nostra gent”.
Fonts: Vox i Viquipèdia
Fotografia: El Plural