L’àrea d’Educació del Consell Comarcal del Baix Llobregat que dirigeix el regidor de Sant Vicenç dels Horts, Jordi Gil, vicepresident del Consell, va encarregar a la consultora D-CAS l’estudi “Prospectiva d’alternatives per oferir el servei de menjador escolar a l’Educació Secundària Obligatòria al Baix Llobregat”. L’estudi va ser presentat aquest passat dimarts, 28 de març, en una jornada celebrada a la seu del Consell Comarcal, a Sant Feliu de Llobregat, davant regidors i regidores de Serveis Socials i d’Educació dels ajuntaments de la comarca.
Va donar la benvinguda a les persones assistents el mateix Jordi Gil, acompanyat del Síndic de Greuges de Cornellà de Llobregat, Joan Barrera, de la directora de la consultora D-CAS, Sarai Samper, i de la tècnica de l’AFFAC-Baix Llobregat, Alba Martínez (a la fotografia).
Alumnes sense recursos per fer un àpat diari de qualitat
L’estudi analitza diferents alternatives per poder atendre prop dels 1.200 alumnes que deixen de tenir una ajut de menjador escolar quan acaben sisè de primària i comencen primer de l’ESO, a causa, principalment, de la implantació de la jornada compactada en els instituts. Aquest fet va provocar la caiguda progressiva dels serveis de menjadors escolars, i va generar una major desprotecció de l’alumnat adolescent en situació de vulnerabilitat que no disposa de recursos familiars per fer un àpat diari de qualitat.
El conseller comarcal Jordi Gil va destacar que “l’accés als ajuts de menjador escolar és necessari per a poder atendre les necessitats dels infants més vulnerables i s’han de facilitar els mecanismes per garantir els drets des de la proximitat i des d’una perspectiva àmplia”. Va incidir en la necessitat que la Generalitat abordi aquesta problemàtica.
Presentació d’alternatives
L’estudi fa una prospectiva d’alternatives per oferir un servei de menjador escolar a secundària dels 30 municipis de la comarca, recollint les característiques del territori, els serveis de menjadors a l’ESO i la detecció de necessitats i resposta, tot aportant observacions sobre els condicionants a tenir en compte i els requisits per implementar les solucions que s’hagin considerat més oportunes en cada localitat.
El Baix Llobregat disposa de 119 centres educatius on s’imparteixen estudis d’Educació Secundària Obligatòria, dels quals 66 són de titularitat pública. Llevat dels 4 instituts-escola que hi ha a la comarca ( dos al Prat, un a Gavà i un a Torrelles), els 62 centres restants fan jornada intensiva, sense cap tarda lectiva, i han perdut, en la majoria dels casos, els serveis de menjador i de cantina que tenien abans que s’implantés la jornada continuada. L’estudi posa de relleu que el menjador escolar és un factor de protecció i promoció de la salut i el benestar de l’alumnat de secundària.
13.600 beques aquest curs i convocatòria pel curs 2023-2024
El conseller comarcal d’Educació, Jordi Gil, també va informar que s’està treballant per treure la convocatòria d’ajuts de menjador dels curs 2023-2024 el proper mes de maig.
Pel que fa al curs 2022-2023, Gil va explicar que a data d’avui “s’han rebut prop de 19.400 sol·licituds i s’han atorgat aproximadament 13.600 beques”. L’increment de peticions ha estat d’un 10%.
La nova convocatòria inclou una novetat important: les famílies amb menys recursos podran accedir al 100 % de l’ajut encara que no tinguin situacions socials afegides, una petició que des de la comarca s’havia reclamat reiteradament.
Font i fotografia: Consell Comarcal del Baix Llobregat