Arriba la tercera edició dels Fòrums de l’Espluga a Begues (a la fotografia). El dret a la pau és un dret col·lectiu que està permanentment compromès arreu del món. Encara més des que va començar la invasió d’Ucraïna per part de Rússia.
Les tres sessions sobre el dret a la pau es centren enguany en el Sàhara i Palestina. El poble palestí viu en conflicte permanent des de 1948, amb la creació de l’estat d’Israel i la invasió que va viure aquell territori. El poble sahrauí es troba condemnat a malviure als camps de persones refugiades des de fa més de quatre dècades.
Tots dos conflictes tornen a estar de trista actualitat: el de Palestina per la continuada vulneració dels drets humans per part del govern d’extrema dreta d’Israel; el del Sàhara, pel gir efectuat pel PSOE a favor de les tesis del Regne de Marroc, que aquesta setmana la Unió Progressista de Fiscals ha criticat durament.
La primera sessió, aquest dimecres, 12 d’abril, comptarà amb la participació de Bernat Oliveres i Mar Valldeoriola, que presenten el llibre de no ficció per a infants “Arcadi al país de les oliveres”. El mateix dia s’inaugura l’Espai per la Pau Arcadi Oliveres, a la biblioteca municipal La Ginesta.
El dissabte dia 15 d’abril, es debatrà sobre “El Sàhara i Palestina: la pau que mai arriba” amb Laia Haurie, de Prou Complicitat amb Israel, i Hassanna Aalia, activista sahrauí .
Finalment, el dia 22 d’abril, el joc de rol “AMALTIKVA: Viu un dia a Jerusalem”, organitzat per l’associació Nexes, traslladarà als participants a Jerusalem on podran viure les situacions d’injustícia i tensió que s’hi produeixen de forma permanent.
Les dues darreres sessions tindran lloc a l’església vella de la Rectoria de Begues.
Els Fòrums de l’Espluga són un espai de debat obert amb la voluntat de remoure consciències. Estan organitzats pel Col·lectiu per a la Investigació de la Prehistòria i l’Arqueologia del Garraf-Ordal (CIPAG) i el Centre d’Estudis Beguetans (CEB).
Font i fotografia: CEB Begues