Molins de Rei ha estat durant molts anys punta de llança de l’independentisme al Baix Llobregat. ERC i CiU en van arribar a tenir l’alcaldia: els republicans amb Victor Puntas i CiU amb Joan Ramon Casals i Ramon Sánchez. En les darreres eleccions municipals del 2019, la suma de les quatre candidatures independentistes (Junts, ERC, CUP i Primàries) va arribar al 48’37 % dels vots i va aconseguir 11 regidories, que, cas d’haver pactat, els hi haguessin donat l’alcaldia per majoria absoluta. Però Junts per Catalunya va optar per fer alcalde Xavi Paz, del PSC, i entrar al seu govern. Molins de Rei ha estat, doncs, un bon exemple de l’anomenada “sociovergència”. Ara, l’independentisme viu a la vila una greu crisi motivada per factors locals i nacionals.

Junts es parteix en quatre direccions

Junts per Catalunya s’ha dividit en quatre direccions oposades: l’encara primer tinent d’alcalde, Ramon Sánchez, ha decidit crear un partit local, Ara Molins. La que va ser designada candidata a l’alcaldia de Junts, Xell Galobart, va renunciar al lloc al cap de pocs dies i es presenta encapçalant una plataforma local, Enlaira Molins, després d’abandonar el que era el seu partit. L’actual regidora de Junts, Carme Madorell, va ser presentada fa pocs dies com a número 4 de la llista del PSC. I finalment, es suposa que el que queda de Junts també farà candidatura, si el grup Ara Molins no accepta cedir els seus vots supralocals al partit de Laura Borràs i Jordi Turull, tal com sembla estar intentant l’exalcalde convergent Joan Ramon Casals, un fet que entraria en clara contradicció amb les intencions anunciades per Ramon Sánchez de no establir llaços amb cap partit nacional.

La sorpresa: la CUP no es presenta

La CUP, que fins ara havia tingut una forta implantació a Molins, amb 4 regidories i el 16’18 % dels vots l’any 2015 ( a la fotografia), i 3 regidories i el 12’68 % dels vots, l’any 2019, ha decidit, de forma sorprenent, no presentar-se ara a les eleccions  municipals, igual que estan fent altres organitzacions locals dels cupaires, com les de Masquefa o Argentona. Es dona el cas curiós, que un dels màxims dirigents del partit, Albert Botran, diputat de la CUP al Congrés, és de Molins de Rei, on ara el seu partit no podrà presentar llista.

L’excap de llista d’ERC a Vallirana, a la llista del PSC

ERC, que presenta com a cap de llista Marta Espona, i que semblava el millor posicionat dels tres partits independentistes, s’ha emportat aquest cap de setmana la sorpresa que la que fou cap de llista d’ERC a Vallirana el 2015, i regidora d’aquest municipi fins el 2017, i que ara torna a viure a Molins de Rei, Montse Zapata,  ha estat presentada com a candidata número 10 de la llista del PSC.

Qui n’obtindrà benefici electoral?

Tot i el darrer trasbals inesperat, és probable que ERC pugui sortir beneficiada electoralment de la situació, igual que En Comú Podem, que ha aconseguit unir les dues candidatures separades de Podem i Comuns de l’any 2019 i presenta una candidatura encapçalada pel diputat al Parlament, Lucas Ferro, que pot aglutinar vots de l’espai sobiranista. La crisi de Junts també pot tenir un altre beneficiari: el PSC de l’alcalde Xavi Paz, que ha incorporat a la seva candidatura dues persones que fins fa poc es declaraven independentistes, Carme Madorell i Montse Zapata, i que sembla haver optat per fer la sociovergència dins el mateix PSC.

Fotografia: Viu Molins de Rei

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here