L’any 1898 la Junta del llavors anomenat Ateneo Libre del Llobregat, entitat de Sant Feliu de Llobregat, va encarregar la confecció d’un penó com a insígnia de l’entitat tal com s’usava en les corporacions civils de l’època.
L’estendard, elaborat amb vellut, seda i fils metàl·lics de gran qualitat, conté diversos símbols importants per a la institució, alguns d’ells procedents de la maçoneria, com l’estrella ( les cinc puntes dels cinc sentits i representació de l’ésser humà), els raigs ( coneixement), el compàs ( espiritualitat), l’escaire ( la matèria), els llibres (la instrucció), l’arpa ( la música) i la roda d’engranatge ( la laboriositat).
El temps havia malmès l’ensenya i la Junta actual de l’Ateneu Santfeliuenc, amb el suport econòmic de la Generalitat i de l’Ajuntament de la ciutat, ha dut a terme la seva restauració que ha durat des del novembre del 2022 fins aquest passat mes d’abril.
La feina ha estat realitzada pel taller de conservació especialista en tèxtil Morata-Masdeu, a través del Centre de Restauració de Bens Mobles de Catalunya (CRBMC). Les borles de passamanería han estat restaurades per Jaime Cano Juan, del CRBMC.
El penó restaurat quedarà exposat i conservat a la sala de juntes de l’Ateneu. La decisió de la junta de l’entitat, que va patir una dura repressió durant la dictadura franquista, permet a la ciutat recuperar un element que ajuda a entendre la seva història,
Font: Ateneu Santfeliuenc
Fotografia: A. Mestres/ Ateneu Santfeliuenc