La presència de gossos a la platja durant els mesos d’estiu, és una de les polèmiques estiuenques de caràcter cíclic, tant pels seus detractors com pels seus defensors.

La majoria de les platges catalanes permeten els gossos en temporada baixa però, quan arriba l’estiu, els prohibeixen la seva entrada o en limiten l’horari. Per això, sovint les persones propietàries de gossos tenen dificultats per poder anar a la platja amb la seva mascota durant els mesos de més calor.

La realitat és que al nostra país, a diferència de molts països europeus, molts establiments i espais públics prohibeixen o limiten l’accés als gossos, amb la idea que poden generar molèsties relacionades amb la brutícia, el soroll o la inseguretat. Per contra, els defensors de sortir amb l’animal a realitzar activitats, defensen que un gos criat en un bon entorn és net, obedient i hauria de poder anar a la platja i arreu, sense cap problema.

El cert és que des de fa uns anys, alguns municipis ja hi destinen una petita part del seu litoral, malgrat en nombroses ocasions la ubicació d’aquests espais ha estat motiu de polèmica, tant pero allò de “si, però no aquí” com va passar a La Ràpita, com per les persones usuàries que es queixen de la llunyania o la manca de serveis d’aquests espais, com a Cambrils. En la majoria de casos es tracta de caletes o espais delimitats dins una platja més grossa, amb la seva pròpia normativa i els seus serveis.

La platja de gossos de Gavà

Gavà va donar el 3 de juny el tret de sortida a la temporada de platges 2023 amb el lema “Platges de Gavà. Úniques i a l’abast de tothom”. La zona marítima de Gavà està dividida en tres platges: la Platja de les Marines, que va des del límit amb Castelldefels fins a la riera dels Canyars i té 700 m de longitud; la Platja de Gavà, des de la riera dels Canyars fins al carrer Llançà, de 2.700 metres; i la Platja de l’Estany, que es perllonga des del carrer Llançà fins al límit amb Viladecans, de 340 metres.

Entre les novetats de la campanya d’enguany hi ha l’ampliació de l’horari de la platja per a gossos, que fins al 24 de setembre estarà oberta de dilluns a diumenge de 08:30 a 20:30 hores, és a dir, dues hores més que a l’estiu passat, que obria de 10:00 a 20:00 hores.

Aquesta platja especial, ubicada entre els carrers Vandellòs i Tamarit, manté la seva superfície, 1.000 m2, i també la seva capacitat per a 100 persones i 75 gossos.

És un espai limitat i controlat i, per poder accedir-hi, la mascota ha d’estar censada. Cal acreditar-ho amb la xapa censal (degudament col·locada a la corretja) o amb el carnet o fitxa del cens municipal on resideix habitualment l’animal. La normativa d’ús d’aquesta platja es pot consultar en els plafons instal·lats a les tanques que delimiten aquest espai.

Accés amb horari restringit a La platja del Prat

La platja del Prat té una longitud de 5,5 km que s’estenen des de la desembocadura del riu Llobregat fins a l’estany del Remolar. D’aquests 5,5 km, 3 són aptes per a l’ús social. Part del litoral està vorejat per la pineda de Can Camins.

Per donar servei als usuaris i usuàries i compatibilitzar l’ús públic amb la conservació dels hàbitats propis dels sorrals costaners, cada any s’aprova el Pla d’usos de la platja, en què, entre altres mesures, es regula la zonificació i l’horari de pesca.

L’oferta lúdica i de serveis es veu potenciada amb l’activitat de quatre guinguetes que funcionen durant tota la temporada de bany.

A la platja hi trobem el Centre Municipal de Vela, un equipament municipal destinat a la pràctica d’esports nàutics, i el CRAM, el Centre de Recuperació d’Animals Marins. Així doncs, la platja compatibilitza l’ús públic amb la conservació del valor natural, una tasca que es reconeix amb la figura de protecció Xarxa Natura 2000.

La platja del Prat es divideix en 5 grans trams:

  1. Platja del Remolar (700 m), protegida.
  2. Platja naturista (418 m).
  3. Platja de la Roberta (1.100 m), protegida.
  4. Platja de Can Camins (1.185 m), també coneguda  com a “platja equipada”.
  5. Platja de la Ricarda – Ca l’Arana (2.700 m) protegida i amb ús públic restringit.

Els gossos poden accedir a la sorra i banyar-se entre els accessos 22 i 24 de la platja, a Can Camins, de 20 a 8h. 

Gossos a la platja sí o no? Ho consultem a la ciutadania?

L’any passat, a Calella es va celebrar la primera consulta popular d’àmbit local del municipi, per decidir si implementar o no un espai de la platja per gossos. El resultat de la consulta va tenir un clar vencedor: el “si”, que es va imposar per un 60% davant el 38% del “no”, i això tenint en compte que van excloure del cens de votants els calellencs que tenien un gos censat en el moment de la consulta; fet que no va agradar especialment a les persones propietàries de mascotes.

Malgrat tot, va votar un total de 1.313 persones, un 8,3% del cens, una participació que es podria considerar baixa, però que va ser més elevada que en d’altres formes de participació ciutadana a la localitat, com els Pressupostos Participatius.

Font imatge: Ajuntament de Gavà (elBruguers) 

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here