El nou alcalde de Sant Andreu de la Barca, Marc Giribet (FEM Sant Andreu), s’ha marcat com a prioritat “reconstruir ponts” amb la resta d’administracions, principalment amb la Generalitat, per “impulsar” el municipi
En declaracions a l’ACN, reconeix que durant l’últim tram del mandat de l’exalcalde Enric Llorca, que fins i tot va declarar persona ‘non grata’ l’exconsellera Vergés durant la pandèmia, “es van perdre les formes” i que això ha anat en contra de la ciutat. “Ens trobaran participatius i col·laboratius, però si les inversions no arriben també serem contundents”, ha alertat. Pel que fa a les inversions a reclamar, a curt termini vol desencallar el nou CAP i tornar a posar sobre la taula el soterrament de les vies d’FGC.
Marc Giribet, al capdavant de la candidatura Fem Sant Andreu, formada per ERC, EUiA i ‘Vecinos por el Cambio’, s’ha convertit en el primer alcalde no socialista de Sant Andreu de la Barca des de la restauració democràtica. Gràcies al pacte tancat amb En Comú Podem, segellat aquesta setmana, governarà els pròxims quatre anys amb 11 dels 21 regidors del consistori.
Durant una entrevista amb l’ACN, Giribet reconeix que no s’esperava aconseguir una victòria tant clara (10 regidors) i ho atribueix a una bona campanya electoral, la feina feta des de l’oposició, fiscalitzant i proposant “sempre en positiu”, i a un PSC que els últims temps s’ha anat “desgastant” amb un seguit de males decisions. Entre elles, apunta, un relleu a l’alcaldia, d’Enric Llorca a Ana Alba, que “no es va fer bé” i una mala gestió del consistori els últims anys.
Giribet assegura que no farà canvis “radicals”, però que la ciutadania percebrà una canvi “immediat” en les formes, que seran de més proximitat. El batlle recorda que l’administració s’ha adaptar a la ciutadania i no a l’inrevés, una cosa que no feia l’anterior executiu, que “tenia deixos del segle passat”. Així, afirma que l’objectiu serà millorar la participació ciutadana, la transparència i, sobretot, atacar els quatre elements bàsics d’una bona gestió que esperen els veïns: seguretat, sanitat, educació i neteja.
Tot això ho farà, destaca, escoltant i arribant a consensos amb tothom. Després d’anys d’una certa confrontació al municipi arran d’episodis com la denúncia a nou professors de l’IES El Palau (totes arxivades) per presumptament haver menyspreat alumnes fills de guàrdies civils després de l’1-O, Giribet vol “passar pàgina” i “seure amb els actors enfrontats per cuidar i mantenir la comunitat”. “Fins els fets del Palau la comunitat de Sant Andreu de la Barca convivia amb el màxim respecte, i des de l’Ajuntament mai hem de tornar a fer el què es va fer aprofundint en la divisió”, afegeix fent referència a les critiques de l’aleshores alcalde Enric Llorca a alguns professors del centre.
El nou alcalde reconeix que “està molt preocupat” per la imatge del municipi en els últims anys i el deteriorament de les relacions amb la resta d’administracions, especialment després de la pandèmia. Aquí, assegura que “reconstruirà ponts” amb la màxima lleialtat amb totes les institucions. Ho farà reclamant a qui competeixi les inversions necessàries per seguir fent créixer la ciutat, però “mantenint les formes que en algun moment es van perdre”, com quan es va declarar ‘persona non grata’ a l’exconsellera de Salut, Alba Vergés, per no acceptar l’hospital de campanya muntat al municipi amb la col·laboració de la Guàrdia Civil.
En la línia de normalitzar les relacions amb la resta d’administracions, en aquest cas la Generalitat, el batlle assegura que ja té agendades trobades amb els consellers d’Interior, Joan Ignasi Elena; Educació, Anna Simó; i Salut, Manel Balcells. Amb aquest darrer, per exemple, vol impulsar definitivament la construcció d’un nou CAP al municipi, si pot ser abans de finals d’any.
Sobre les relacions amb la Guàrdia Civil, Marc Giribet recorda que la comandància “és un actiu molt important” per a la ciutat i que hi continuaran col·laborant com fins ara. “Una de les primeres trucades que vaig fer com a alcalde va ser al coronel Pizarro per mostrar-li la màxima col·laboració”, assenyala.
Soterrament de les vies
Tot i ser conscient de la dificultat d’impulsar un projecte d’aquesta magnitud, Marc Giribet vol fer els primers passos, com ara elaborar l’estudi econòmic, per fer realitat el soterrament de les vies d’FGC al municipi. En aquest sentit, posa en valor que el president d’FGC, Toni Segarra, de visita al municipi, ho veiés bé. “Estem fent bullir l’olla, que és al que ens vam comprometre per tornar a posar sobre la taula el projecte de soterrament per cosir la ciutat”, destaca.
Amb el soterrament com a objectiu a llarg termini, el que més preocupa a l’alcalde a dia d’avui, més enllà de les limitacions a la mobilitat, és trobar una solució als problemes de vibracions que generen els trens, especialment els de càrrega que circulen de matinada. Aquí, diu confiar que, com Renfe en el cas de Sant Feliu, FGC és mostri “sensible” per trobar una solució a Sant Andreu de la Barca.
Font: ACN (Agència Catalana de Notícies)
Imatge: Ajuntament de Sant Andreu de la Barça (sabarca.cat)