Aquest 17 d’agost es compleixen dos mesos des que el nou govern de la ciutat de Sant Feliu de Llobregat, encapçalat per l’alcaldessa socialista Lourdes Borrell i format per PSC, Junts i Veïns, va prendre possessió. La promesa inicial de “posar en marxa la ciutat” anunciada per l’alcaldessa no sembla coincidir avui amb la realitat. Diverses crisis s’acumulen i tot indica que l’equip de govern té dificultats per abordar-les de forma positiva.
Paralitzades les obres del soterrament a l’antiga estació
Una setmana després que Lourdes Borrell assumís el càrrec d’alcaldessa, una persona ocupava l’antiga estació just abans que comencessin les obres de demolició. Ni l’Ajuntament ni ADIF havien planificat un sistema efectiu de vigilància per tal d’evitar una acció de protesta que es podia preveure fàcilment. L’ocupació, que vol salvar l’edifici del 1854, profundament modificat però des de llavors, ha anant agafant força i altres persones s’hi han anant sumant (a la fotografia). El resultat és l’endarreriment de les obres de desmuntage de l’edifici, indispensable per a l’inici de la construcció de la nova estació de la ciutat.
En el darrer ple municipal, celebrat el 27 de juliol, es van discutir dues mocions ciutadanes que proposaven salvaguardar l’estació i també el pont de la Riera de la Salut. L’equip de govern, integrat per PSC, Junts (que quan era a l’oposició havia defensat salvar l’estació) i Veïns (que fins ara s’havia mostrat sempre sensible a les reivindicacions del teixit associatiu), va votar-hi en contra provocant que les propostes fossin rebutjades. ERC i En Comú Podem es van abstenir. Curiosament els dos partits més bel·ligerants contra les okupacions, PP i Vox, hi van votar afirmativament.
La tinenta d’alcaldia de Territori, la socialista Mònica Lafuente, va recordar que l’estació es propietat d’ADIF ( empresa del Ministeri de Transports, que encapçala en funcions la també socialista baixllobregatina Raquel Sánchez), i va afirmar amb rotunditat que “es va creuar una línia vermella el dia en el qual es va decidir ocupar l’edifici”.
La Nova Casa del Futbol Català podria anar a una altra ciutat
El mes de març es va signar un protocol d’intencions, sense valor jurídic, entre l’Ajuntament de Sant Feliu (llavors governat per ERC i En Comú Podem) i la Federació Catalana de Futbol per a estudiar la possibilitat de construir, al barri de Mas Lluí, la Ciutat Esportiva de la Federació, presentada com a nova Casa del Futbol Català.
El projecte, avalat per ERC, preveu disposar d’una extensió de més de 68.000 m2 i seria un complex que oferiria “unes condicions òptimes”, segons la FCF, “per a la pràctica esportiva i formativa del futbol català”: tindria un estadi amb graderia, amb una capacitat de 1.500 espectadors, camps de futbol 11 i 7, i un pavelló esportiu per futbol sala i futbol platja. També incorporaria l’edifici de la Mutualitat Catalana de Futbolistes i una residència per equips esportius de 52 habitacions. L’equipament acolliria partits i tornejos tant de les Seleccions Catalanes, com d’equips professionals i seleccions internacionals. Podria ser subseu d’entrenaments per al Mundial 2030. També disposaria d’espais i instal·lacions per a ús propi dels clubs i les entitats esportives de la ciutat.
Davant les inquietuds i protestes d’alguns veïns i veïnes del barri, sobre tot els dels edificis més propers a la nova instal·lació, l’alcaldessa Lourdes Borrell en una assemblea davant un centenar de persones va anunciar que aturava les gestions i va anunciar un procés participatiu per definir el futur d’aquesta zona d’equipaments, sense explicar, però, amb concreció quins plans té el nou equip de govern i com es finançaran els possibles nous equipaments. La celebració d’un procés participatiu planteja d’entrada el dubte de si només hi han de participar el veïns i veïnes del costat del terreny, tots els del barri de Mas Lluí, o els de tota la ciutat, tal com es va fer amb la consulta sobre el soterrament de les vies de RENFE, atès que és un projecte que afecta al futur de Sant Feliu. Ja hi ha veus que recorden que aquest espai no és propietat exclusiva dels veïns i veïnes de Mas Lluí. Tot apunta que el futur d’aquests terrenys marcarà el debat del present mandat, amb la qüestió de fons de si és l’Ajuntament qui ha de construir tots els nous equipaments o si ho pot fer, de forma total o parcial, a través d’alguna concessió, tal com ha fet l’Ajuntament socialista de la veïna localitat de Sant Just Desvern, amb un club de pàdel, a tocar dels terrenys objecte de polèmica, a la zona del Mas Lluí pertenyent a Sant Just.
En el barri es detecten opinions sobre la Ciutat del Futbol en tots els sentits, des dels preocupats pels sorolls i la contaminació lumínica als que hi veuen la gran oportunitat de dinamitzar el barri i el seus comerços, bars i restaurants i disposar de noves instal·lacions esportives.
La decisió del nou equip de govern ha sorprès per les bones relacions que manté Junts per Catalunya amb les federacions esportives (de fet, els de Puigdemont controlen la UFEC, Unió de Federacions Esportives Catalanes), i per la comparativa amb un municipi veí: a Sant Joan Despí, governat des de fa molts anys pel PSC, al costat de la zona de les Begudes densament poblada, hi ha la Ciutat Esportiva Joan Gamper del Futbol Club Barcelona i l’Estadi Johan Cruyff amb capacitat per a 6.000 espectadors, quatre vegades més que el projectat a Sant Feliu.
Davant els dubtes del govern municipal, La Vanguardia avançava el passat 11 d’agost la possibilitat que la Federació estigui negociant portar les instal·lacions a un altre municipi de l’àrea metropolitana. A Sant Feliu ja han començat les apostes sobre a quina ciutat governada pel PSC (Gavà? Viladecans?) o per Junts (Martorell?) anirà la Ciutat Esportiva del Futbol Català.
Nou sistema de recollida de voluminosos: més problemes que solucions
Lourdes Borrell va assegurar que el seu primer objectiu era “la millora dels petits detalls” i remarcava com a prioritària la recollida de voluminosos, que volia “fora del carrer”. El PSC havia afirmat durant el mandat anterior que Sant Feliu era “una ciutat abocador”. Ara aquelles crítiques s’estan girant contra l’actual equip de govern.
L’Ajuntament ha posat en marxa la campanya “Per un #Sant FeliuNet i sostenible”. El 10 de juliol es va presentar la nova campanya de recollida d’objectes grans al carrer “Per un #Sant FeliuNet i ordenat”. El nou sistema es basa en que la ciutadania ha d’avisar prèviament als serveis tècnics municipals abans de baixar els voluminosos al carrer per a la seva recollida. El sistema anterior consistia en baixar-los un dia concret de la setmana segons la zona de la ciutat sense necessitat de previ avís. Ara s’ha de trucar pe telèfon o omplir un formulari web.
Les queixes no s’han fet esperar: el telèfon sovint està col·lapsat i la gent continua baixant els voluminosos sense avisar. Molts veïns i veïnes consideren que ara hi ha més mobles i objectes vells abandonats a la via pública que abans.
Fotografia: CCMA