Esparreguera va estrenar el seu primer Festival de Circ Contemporani, que pren el nom de La Palanca, en referència a aquest element tan emblemàtic del patrimoni industrial municipal. En aquesta edició, La Palanca aposta pel diàleg entre el circ contemporani i els artistes locals i programa 14 espectacles de companyies internacionals i 5 tallers de circ a diferents barris de la vila. Les entrades ja es poden comprar a través de la web entrades.esparreguera.cat

Del 29 de setembre a l’1 d’octubre arriba la tercera edició de La Palanca, el Festival de Circ Contemporani d’Esparreguera, que enguany aposta decididament pel diàleg entre el circ contemporani i els artistes locals, que participen de formes diferents en alguns dels 14 espectacles programats de la mà de companyies catalanes i internacionals, amb procedències diverses com França, Etiòpia o Finlàndia.

El festival compta de nou amb la direcció artística de Sílvia Compte i Jordi Juanet, que presenten propostes per a tots els públics amb espectacles de carrer i de sala i també cinc tallers de circ que s’escamparan per tots els barris de la vila. El certamen s’inaugurarà amb un cabaret de circ contemporani conduït per l’art efímer en sorra de Borja Ytuquepintas i la música del pianista Roc Sala, acompanyat de la violinista esparreguerina Maria Florea.

També hi haurà una producció pròpia d’excepció, anomenada Portal, dirigida per una altra artista de la vila, Anna Rodríguez Escalé, que obrirà la porta de l’antiga caserna de la Guàrdia Civil, situada al carrer dels Arbres, per a mostrar petites i delicades peces de circ contemporani. Finalment, la companyia gallega Pistacatro clourà el festival amb l’espectacle Orquesta de Malabares, que posa en escena sis malabaristes i la Banda de Música d’Esparreguera per crear un conjunt d’excepció a partir del diàleg entre els malabars i la música.

El tret de sortida oficial de la tercera edició del festival es donarà el divendres 29 de setembre a les 8 del vespre amb l’espectacle Cabaret inaugural, dirigit per Jordi Juanet (Boni) i Sílvia Compte. L’espectacle, que es farà a la sala gran del Teatre de La Passió, estarà conduït per l’art amb sorra de Borja Ytuquepintas, amb l’acompanyament del pianista Roc Sala i també de la violinista esparreguerina Maria Florea, i permetrà als espectadors descobrir una gran diversitat de propostes de la mà de Duo Laos, les companyies Trocos Lucos, Non sin tri, Lotta & Stina i el circ inclusiu de la companyia Mur.

La programació seguirà el dissabte 30 de setembre a les 11.30 del matí a la plaça del Centre amb Entre nous de la companyia catalano francesa Cirque Entre Nous. Un espectacle de trobades, de companyia, de sostenir-se, de nostàlgia, d’humor, de música en directe i d’acrobàcies vertiginoses en tres perxes xineses.

A la tarda, de 4.45 a 7.25, es podrà gaudir de Portal, de la qual se’n faran funcions cada 8 minuts a l’entrada de l’antiga caserna de la Guàrdia Civil, al carrer dels Arbres número 19. Dirigit per Anna Rodríguez Escalé i amb la interpretació de Salvatore Cappello, Coline Froidevaux i Valentino Martinetti, Portal és un paisatge que s’ha de mirar buscant l’entrada que és també la sortida al món. L’espectacle també es representarà diumenge d’11 a 12.52 del migdia.

Paral·lelament, dissabte a les 5 de la tarda, la plaça de la Pagesia serà l’escenari de Cafuné de la companyia Du’k’to, una peça sobre l’equilibri difícil entre les dues individualitats que conformen una relació amb un llenguatge que sorgeix de la simbiosi entre el circ i la dansa.

La programació seguirà a les 6.30 de la tarda a la plaça de la Unió amb Just an ordinari day de les fineses Lotta & Stina, dues dones que fan acrobàcies de parella sorprenents en un viatge al món de la dona en la dècada de 1950.

A les 7.30 del vespre, la companyia Circ Pànic portarà Mira’t a la plaça del Centre, un espectacle on un home i una gran balança jugaran amb pesos i contrapesos, en un viatge a la recerca constant dels límits de l’equilibri. Finalment, la programació de dissabte finalitzarà a les 9.30 de la nit a la sala petita del Teatre de La Passió amb Welcome to my head, de la companyia Kerol.

L’artista Jordi Querol transmetrà als espectadors el seu imaginari de gravetat relativa i absència de sentit comú on les diferents disciplines artístiques es desvien i es transformen en peces de circ úniques: malabars amb micròfons, ninjutsu amb patins, llançament de discos de vinil, beatbox

El diumenge 1 d’octubre la programació de La Palanca començarà amb un espectacle adreçat a infants a partir de 2 anys, Petits prínceps, de la companyia Mumusic Circus, que es representarà a les 11 del matí a la sala petita del Teatre de La Passió per acostar circ, jocs i cançons als més petits. A les 12 del migdia el festival es trasllada al Museu de la Colònia Sedó amb Espera, un espectacle de circ participatiu de la companyia catalana Eia, on el públic està convidat a viure de prop les acrobàcies que s’esdevenen en escena.

I a les 12.30 del migdia, la companyia Pere Hosta portarà el seu espectacle itinerant Open door al carrer dels Arbres, amb un personatge excèntric, curiós, surrealista i divertit que convidarà als vianants a viure de manera diferent el carrer de cada dia i a convertir allò quotidià en quelcom inoblidable.

A les 5.30 de la tarda, la plaça del Centre acollirà Poi de la companyia balear D’es Tro, un espectacle que narra la història d’un home rural atrapat des de la infància per l’efecte giroscòpic de la seva baldufa. La programació d’espectacle d’aquesta tercera edició clourà a les 7 del vespre a la sala gran del Teatre de La Passió amb Orquestra de malabars, un espectacle que posa en escena sis malabaristes de la companyia gallega Pistacatro i la banda de música de la localitat que visiten, en aquest cas la Banda de Música d’Esparreguera. Un espectacle en el qual les arts del circ ocupen els espais buits entre els faristols i les cadires dels músics per crear un concert on els malabars es converteixen en els ballarins d’un ballet aeri en un diàleg entre música i circ.

En paral·lel als espectacles, La Palanca també programa diferents tallers de circ adreçats a infants. El dissabte 30 de setembre d’11 a 1 del migdia la companyia El Negro y el Flaco portarà el seu taller Cirkomotik, adreçat a infants a partir de 3 anys, al parc de la Vila. A la mateixa hora la companyia Moi Jordana representarà Tallers de malabars, l’espectacle, que està adreçat a nens i nenes a partir de 4 anys, a les pistes esportives de Mas d’en Gall.

Un taller que de 5 a 7 del vespre també es farà a la plaça de Catalunya del barri de La Plana. Els tallers seguiran el diumenge 1 d’octubre amb Circ a les golfes de la companyia Los Herrerita, adreçat a infants a partir de 4 anys, que es portarà a terme d’11 a 1 del migdia a la plaça de la Unió i de 5 a 7 de la tarda a les pistes de Can Comelles.

Com en les darreres edicions, amb l’objectiu d’acostar el circ a tots els sectors de la població, La Palanca torna a programar enguany un espectacle dins el programa d’actes de la 7a Setmana de la Gent Gran. Es tracta de White Bottom de l’artista Ramiro Vergaz, que es podrà veure el diumenge 24 de setembre a les 11 del matí a la plaça de la Pagesia. Un espectacle de piruetes, “malabailes”, proeses, malapteses, elegància i lluentor barrejats amb molt d’humor.

I el dimarts 26 de setembre el festival programa una funció escolar, per a alumnat de 3r a 6è de primària, de la mà de la companyia etíop Kine Circus, que representarà Greed, al Teatre de La Passió. Un espectacle que transporta a viure l’essència d’Etiòpia, el país d’origen d’aquesta companyia, amb una forma de vida en comunitat i una visió particular de l’individualisme. Ritme, tècnica i destresa en un espectacle fresc, àgil i sorprenent que combina la dansa amb diferents disciplines del circ.

En aquesta tercera edició els quatre espectacles que es representen al Teatre de La Passió seran de pagament, mentre que la resta de programació és gratuïta.

Les entrades ja estan a la venda a la plataforma web entrades.esparreguera.cat. El preu de l’entrada general és de 8 o 6 euros en funció de l’espectacle i els infants a partir de 4 anys, els joves fins a 25 anys, les famílies nombroses o monoparentals, les persones majors de 65 anys, jubilades, pensionistes, discapacitades i aturades tenen entrada reduïda de 5,60 o 4,20 euros.

Els nens i nenes menors de 4 anys tenen entrada gratuïta. Tots els espais del festival són accessibles físicament i, des de la Regidoria de Cultura, es demana a les persones amb necessitats específiques vinculades a una discapacitat funcional que s’hi posin en contacte a través del correu electrònic cultura@esparreguera.cat.

Font: Ajuntament d’Esparreguera

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here