La mesura afectarà 202 municipis, entre ells la ciutat de Barcelona i la seva àrea metropolitana, que inclou els municipis del Baix Llobregat
El Govern ha declarat la preemergència per sequera aquest dimarts al sistema Ter-Llobregat, que aplega uns sis milions de persones. Amb els embassaments de les conques internes només al 19%, aquesta és la pitjor sequera des que es van començar a recollir dades ara fa poc més d’un segle.
Malauradament, no es preveuen pluges a mitjà termini i això fa la situació encara més preocupant. De manera que, si els pitjors pronòstics es compleixen, les restriccions d’aigua hauran d’anar a més.
Es tracta d’un estadi de transició entre l’actual estat d’excepcionalitat i el d’emergència, que permetrà intensificar algunes mesures per forçar la reducció dels consums d’aigua davant la manca de pluges que afecta tot el territori.
L’anunci s’ha fet durant la roda de premsa posterior a la reunió de la Comissió Interdepartamental de Sequera, on s’han detallat les restriccions que entraran en vigor amb aquesta nova fase. La declaració afectarà 202 municipis de 14 comarques, entre aquests hi ha la ciutat de Barcelona i la seva àrea metropolitana i Girona.
Actualment, el consum mitjà de l’àrea metropolitana és de 170 litres per persona i dia, encara per sota dels 200 litres de l’escenari d’emergència per sequera.
La principal mesura que entrarà en vigor amb l’activació de la fase de preemergència és la limitació de 210 litres de consum d’aigua per habitant i dia, vint litres menys del que es permetien gastar diàriament durant la fase d’excepcionalitat. Això significa que a partir d’ara els municipis que sobrepassin aquesta quantitat podran ser sancionats per la Generalitat.
Les darreres dades publicades per l’ACA demostren que són molts els municipis que superen amb escreix aquests 210 litres, per exemple al Baix Llobregat tenim Collbató (296). Alguns d’aquests municipis ja tenen expedients oberts per l’ACA per sobrepassar els límits marcats durant la fase d’excepcionalitat (230 litres).
Recordem que aquests 210 litres per habitant i dia de la fase de preemergència no comptabilitzen només els consums de cada habitant a casa seva, sinó que també tenen en compte l’aigua que aquesta mateixa persona consumeix a la feina o al gimnàs, per exemple, i també les activitats econòmiques i comercials del municipi.
L’altre gran canvi destacat que entra en vigor amb l’activació de la fase de preemergència afecta el reg de gespa. Només se’n salven els camps esportius on es practiquen esports federats, però amb limitacions.
Molts camps de futbol són de gespa artificial, però els grans equips catalans, sí que juguen en camps de futbol amb gespa natural. És el cas de l’Espanyol que juga al seu camp d’El Prat-Cornellà.
Contactats per TV3, els equips professionals de futbol asseguren que l’afectació serà mínima, o bé perquè tenen pous propis d’aigua o bé perquè ja apliquen restriccions, com per exemple regar només el dia de partit.
La Generalitat manté la resta de normes que ja hi havia en vigor durant la fase d’excepcionalitat.
Font: ACN i CCMA