La manifestació ha reunit mig miler de participants i ha recorregut el centre de Barcelona, en el marc d’una vaga indefinida que està a punt d’arribar al seu primer mes
Mig miler d’infermeres -450 segons la Guàrdia Urbana- s’han manifestat aquest dilluns al matí pel centre de Barcelona per reivindicar millores professionals, en el marc de la vaga indefinida convocada pel sindicat Infermeres de Catalunya, que va començar el passat 12 de desembre.
La convocatòria respon a la situació “límit” que viu el personal del Sistema Sanitari Integral d’Utilització Pública de Catalunya (SISCAT). En un comunicat la formació denuncia el “menyspreu” cap a la professió “reflectit” al III Conveni Col·lectiu dels hospitals d’aguts, centres d’atenció primària, centres sociosanitaris i centres de salut mental concertats amb el Servei Català de la Salut, un text que es va signar el gener passat, i al preacord del III Acord de Condicions de Treball del personal estatutari de l’Institut Català de la Salut (ICS) signat el 22 de novembre.
La mobilització ha arrencat des de dos punts diferents: una columna de manifestants ha sortit des de plaça d’Universitat i una altra, des de plaça de Tetuan. Cap a les 11, han confluït a Gran Via amb Pau Claris i després han baixat per Via Laietana i fins a la plaça de Sant Jaume.
“Tenim ganes de seguir reivindicant la necessitat de millores a la professió i un dia més volem fer sentir la nostra veu”, ha afirmat Laia Marsal, vicepresidenta del sindicat.
Infermeres de Catalunya va decidir mantenir la vaga després de reunir-se amb el conseller de Salut, Manel Balcells, el 4 de gener. Per desconvocar-la reclamen el reconeixement de la seva feina, el nivell A1 i també millores laborals i econòmiques. El sindicat va valorar positivament la reunió amb el conseller, però va decidir mantenir la vaga i les mobilitzacions fins que no s’arribi a “compromisos concrets”.
Coincideix que aquest dilluns s’ha iniciat una vaga indefinida de tècnics sanitaris de l’ICS per millorar les condicions laborals.
La vaga afecta els tècnics superiors, tècnics en cures d’infermeria i tècnics de farmàcia i parafarmàcia. Els tècnics sanitaris inclouen personal d’urgències, laboratoris i quiròfans.
Denuncien el “maltractament” i la inactivitat del Departament de Salut i l’Institut Català de la Salut a l’hora de resoldre les desigualtats laborals i econòmiques que pateix el col·lectiu.
Per això es preveu que també hi hagi afectacions als hospitals i als centres d’atenció primària en serveis com, per exemple, proves d’imatge, analítiques, electrocardiogrames o biòpsies; que se sumaran a les afectacions causades per la vaga d’infermeria.
Igual que amb la primera, s’han establert els serveis mínims.
Font: ACN