El passat 25 de gener Esquerra Republicana de Vallirana va fer públic en el Ple Municipal de l’Ajuntament una denuncia a l’equip de govern local davant de l’Oficina Antifrau de Catalunya
Els republicans van explicar que “han detectat presumptes irregularitats relacionades amb el cobrament indegut d’indemnitzacions per assistència, concretament 3 regidors del PSC haurien estat cobrant per assistir a la Junta de Govern Local durant més de 4 anys quan no els correspondria”.
Davant d’aquesta situació, la regidora Gemma López va remarcar que l’actuació d’Esquerra Vallirana es tracta d’un “deure ètic i legal” ja que són “diners dels veïns i veïnes de Vallirana” i va recordar que “els representants públics hem de ser exemplars”.
Els republicans van exposar que actualment hi ha 3 regidors que, per assistir amb veu però sense vot i sense formar part de la Junta de Govern Local, perceben indemnitzacions setmanals per assistir a aquest òrgan. Per tant, cada regidor estaria percebent 340 € a la setmana, és a dir, un total anual d’uns 50.000 € pels tres regidors implicats.
El que Esquerra Republicana de Vallirana defensa és que “es tracta d’un fet reiterat des del 2019, tot i que es sospita que ja es feia amb anterioritat”. És per aquest motiu que han sol·licitat a l’Oficina Antifrau de Catalunya que realitzi les investigacions pertinents per determinar si aquesta actuació irregular constitueix un frau o il·legalitat.
La Junta de Govern Local, segons el marc legal establert al Reial Decret 2568/1986, té com a límit el terç del nombre legal de membres de la Corporació, segons l’article 35 del mateix decret. No obstant això, ERC assegura haver descobert que en les reunions d’aquest òrgan també hi participen 3 electes de l’equip de govern que no en formen part de manera efectiva, sinó que estan presentats com a assessors amb veu però sense vot, i segons l’article 75 de la Llei 7/1985, de 2 d’abril, Reguladora de les Bases de Règim Local, “aquests assistents estarien percebent unes indemnitzacions per assistència, en contradicció amb la legislació vigent”.
La mateixa Oficina Antifrau de Catalunya ha destacat en les seves recomanacions que la meritació de les indemnitzacions no és efectiva si no es forma part de l’òrgan en qüestió.